Фијат пакује кофере, ако држава не настави да га дотира?

БЕОГРАД – Најава Фијата о отпуштању 900 радника крагујевачке фабрике је, по свему судећи, увертира за одлазак ове компаније из Србије, која, у складу са уговором, од краја 2017. нема више никакве обавезе у виду олакшица и субвенција према крагујевачкој фабрици.

fiat-srbija

О каквим олакшицама и коликим субвенцијама се ради, и шта је мотив за смањење броја радника у Крагујевцу није познато.

Уговор са „Фијатом“ склопљен је 2008. године и за њега је заслужан тадашњи министар економије Млађан Динкић.

Држава је власник 33 одсто заједничке фирме, а Италијани 67 одсто.

„Иако је сиже уговора обелодањен на сајту Владе Србије, и то тек након пет, шест, година, и у време када је СНС преузео власт, значајан део остао је и даље под велом тајне, а сви подаци недоступни. Тако се тачан износ субвенција које је држава дала „Фијату“ ни не зна, као ни укупан износ свих подстицаја које су Италијани добили“, пише Центар за истраживање корупције (ЦИК) на свом сајту.

Према ономе што је познато, додаје се у тексту, уговор предвиђа четири етапе, од којих последња почиње 2012. и завршава 31. децембра 2017.

Како је наведено у уговору, Србија обезбеђује повраћај доприноса за све запослене, којих је тада било 2.433, да би се број повећао до садашњих 3.200.

Поред тога, основана је слободна царинска зона, а Италијани су ослобођени царина, дажбина на увоз, омогућено им је да буду привилегован купац електричне енергије, као и то да Србија у року од 10 година обезбеди, ако је потребно, додатно земљиште снабдевено комплетном инфраструктуром, и то без накнаде, пише овај портал.

ЦИК указује да је јавност у Србији остала ускраћена за податак о томе шта је ко је и у којој мери испоштовао уговорне обавезе, односно шта је тачно договорено пре осам година.

„Оно што је, у међувремену, „исцурило“ у јавност је да се држава обавезала да свако ново радно место субвенционише са 9.000 евра. Такоде, „Фијат“ је дебело каснио са уплатом оснивачког капитала, па је уместо у 2009. цео износ од 200 милиона евра заокружио у 2012. Такође, јавност није знала, ако је то и било договорено, да ће се држава 2011. задужити код Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за око 500 милиона евра помоћи „Фијату“. Тај износ предвиђен је за проширење капацитета фабрике, а за део те позајмице гаранције је дала Република Србија“, пише ЦИК.

Сарадник Института за европске студије Мирослав Прокопијевић каже за ЦИК да је уговор са “Фијатом” лош.

“Он је очајан за Србију и одличан за “Фијат”. Србија скупља средства да би платила ренте које ће имати богати власници “Фијата”. Србија скупља новац да отплати кредит ЕИБ од преко 460 милиона евра, затим из буџета издваја новац за доприносе радницима јер “Фијат” даје само нето плате, дала им је бесплатно земљиште и хале, субвенције од око 10.000 евра за свако ново радно место”, набраја Прокопијевић додајући да је једина корист процват Крагујевца, јер су отворена нова радна места, дошли су кооперанти, град је заживео.

Међутим, додаје он, јасно је да Италијани сада прете одласком.

“Најавом отпуштања 900 радника “Фијат” упозорава Србију да изађе са новим предлогом сарадње или ће угасити фабрику”, сматра он.

Иако наглашава да би одлазак овако великог инвеститора био ударац за нашу земљу, Прокопијевић сматра да је боље да се та прича што пре оконча.

Економиста Љубомир Маџар, иначе противник субвенционисања инвеститора, у изјави за ЦИК напомиње да је Фијат од почетка лоше постављен:

“Када је у питању “Фијат”, у старту је лоше постављена политика пословања јер су тадашње власти биле вођене изборном мотивацијом, а нису бринуле о користи државе. То је лош и нечист уговор од старта. Одлазак “Фијата” могао се предвидети од самог почетка”, сматра Маџар.

Да је држава дала више новца за ову инвестицију него за све друге заједно, недавно је указао и мандатар Александар Вучић.

“Дакле, све што сте видели у Србији, од 15 фабрика у Суботици, до Владичног Хана, за све заједно нисмо дали ни близу као за “Фијат”. Све што могу да вам кажем је да ћутим, да никога не нападам, да се правим као да сам сам у томе учестовао, иако везе са тим нисам имао”, рекао је мандатар.

Ипак, он је додао да ће држава учинити све да помогне останак и опстанак “Фијата” у Србији.

Он је напоменуо да не може ништа да каже о уговору са том фирмом “и то кривицом оних који су га направили”.


Извор: ТАНЈУГ