Колапс на Лондонској берзи, губитак 100 милијарди фунти

Банка Енглеске „убризгава” 250 милијарди фунти на тржишта. – Ограничен ефекат Брегзита по Грчку, суноврат Атинске берзе. – ЕЦБ: Обезбедићемо додатну ликвидност због Брегзита

Берза

ЛОНДОН/ТОКИО – Акције на Лондонској берзи су на почетку јутрошњег трговања пале за око осам одсто, при чему су индекси банака изгубили око трећину вредности, након што се Велика Британија изјаснила за излазак из Европске уније.

Како наводе британски медији, губитак лондонског индекса ФТСЕ 100 износи чак 100 милијарди фунти у четири дана.

Финансијска тржишта у Британији су, како оцењује Ројтерс, суочена са највећим колебањима у својој историји, при чему је фунта пала на 31-годишњи минимум, што је њен највећи пад икада.

Како преноси агенција Франс прес, лондонски индекс акција ФТСЕ 100 је око 07:45 часова по Гриничу пао за 5,0 одсто, док су акције банака попут Ројал бенк ов Скотланд, Барклиза и Лојдса изгубиле близу трећине тржишне вредности.

„Британски грађани су гласали против економских упозорења велике већине стручних економских мишљења. Не изненађује што су јутрошњи резултати референдума проузроковали шок на глобалним финансијским тржиштима”, изјавио је економиста Уникредит банке, Данијел Вернаца.

У еврозони, штета је још већа, при чему је париски индекс КАК 40 изгубио преко 10,0 одсто вредности. Акције финансијских институција попут БНП Парибе и Креди Агрикола су пале за 17 одсто, док су акције Сосијете Женерала пале за 21 одсто.

Франкфуртски индекс ДАX је, такође, пао за преко 10,0 одсто у једном тренутку, да би се касније благо опоравио, уз пад од 8,7 одсто. Акције Дојче банке и Комерцбанке су пале за преко 16 одсто.

Главни индекс Мадридске берзе је пао за 12 одсто, атински за 15 одсто, амстердамски за 9,0 одсто, а главни индекс берзе у Прагу за 10 одсто.

Фунта се суновратила за 10 одсто, на 1,3229 долара у једном тренутку, што је њен најнижи ниво од 1985. године, док је долар пао испод 100 јена, први пут за две и по године.

Евро је такође пао за 3,2 одсто на 1,1012 долара.

Инвеститори су потражили релативно безбедно уточиште у владиним обвезницама, при чему је вредност немачких државних обвезница снажно добила на цени услед великог прилива новца инвеститора који су у потрази за сигурним улагањем након што је Британија гласала за напуштање Европске уније.

Порасла је и вредност британских обвезница, при чему су приноси на10-годишње обвезнице пали на историјски минимум.

Индекси у Азији су, такође, у паду – хонконшки је пао за 2,92 одсто, а шангајски за 1,30 одсто. (Танјуг)

Банка Енглеске „убризгава” 250 милијарди фунти на тржишта

ЛОНДОН – Банка Енглеске је „спремна да обезбеди” више од 250 милијарди фунти помоћи за несметано функционирање тржишта након што је нација гласала за Брегзит, изјавио је данас гувернер британске централне банке, Марк Карни.

„У циљу одбране и подршке функционисању тржишта, Банка Енглеске је спремна да обезбеди више од 250 милијарди фунти (326 милијарди евра) додатних средстава кроз своје уобичајене инструменте”, рекао је Карни у телевизијском обраћању, преноси агенција Франс прес..

„Банка Енглеске такође може да обезбеди знатна ликвидна средства у страној валути, ако буде потребно”, додао је он.

Британска централна банка је претходно саопштила да ће предузети „све неопходне мере” какао би обезбедила монетарну и финансијску стабилност после референдумске одлуке о изласку Британије из Европске уније. (Танјуг)

Ограничен ефекат Брегзита по Грчку, суноврат Атинске берзе

АТИНА – Одлука Велике Британије да напусти Европску унију ће имати ограничен утицај на грчку економију, саопштили су данас званичници централне банке Грчке.

„Утицај Брегзита на Грчку ће бити мали и ограничен. Контроле капитала ће нас заштитити од негативних ефеката”, изјавио је један од званичника банке Ројтерсу.

Берзански индекси на Атинској берзи су се данас суновратили, изгубивши преко 12 одсто вредности, док су деонице банака изгубиле чак 28 одсто вредности.

Приноси на 2-годишње грчке обвезнице су скочили за преко 240 базних поена, на 10,3 одсто, наводи британска агенција. (Танјуг)

ЕЦБ: Обезбедићемо додатну ликвидност због Брегзита

ФРАНКФУРТ – Европска централна банка (ЕЦБ) је спремна да обезбеди додатну ликвидност финансијским тржиштима ако буде потребе, после одлуке Велике Британије да напусти Европску унију, саопштила је данас та институција.

„После исхода референдума у Великој Британији, Европска централна банка помно прати ситуацију на финансијским тржиштима и у билском је контакту са другим централним банкама”, наводи се у саопштењу ЕЦБ-а, а преноси агенција Франс прес.

ЕЦБ је, како се наводи у саопштењу, спремна да обезбеди додатну ликвидност у еврима и у страним валутама.

„Банкарски систем еврозоне је отпоран у смислу ликвидности и капитализације”, додаје се у саопштењу. (Танјуг)


Извор: Политика