Случај Артемије – Бранислав Тапушковић

Викиликс депеша о владици Артемију

Викиликс депеша о владици Артемију

Чак и ако човек ништа не зна о овом случају, чињеница да траје годинама, а да се готово ништа није догодило, довољно говори. Понекад човеку, људима, држави, правди, треба само одузети време и никаква суђења и пресуде нису потребни – циљ је постигнут – “проблематични” човек или нешто што некоме негде смета, се елегантно уклони, и формално нико не може да приговори, а суштински, спроводи се неправда коришћењем правних механизама државе (у овом случају и цркве).

Дакле, нити црквени, нити државни суд нису могли нити да започну, а камоли да на правичан начин заврше све у вези са Артемијем. Још једном се показује да се правда и право налазе у неким чудним рукама и да они, који тумаче правне норме, не тумаче их на основу знања процедура, етичких норми и, да се започето заврши, да се људи не малтретирају и да се свакоме, макар и оптуженом, гарантује људско достојанство. Све ово није било поштовано у случају Артемија.

После шест година, процес је и даље у фази припремних рочишта, што је недопустиво, али је тако.

Зашто се ни после шест година не налазе докази за оптужницу? Зашто се и даље доводе сведоци? Зашто су пред правдом овде неки једнакији од других? Зашто се урушава углед и појединца, и Суда и државе?

Овај смутни случај има историју. Зашто је Артемије на суду? Више пута сам о овоме говорио, и поновићу, јер нејасне и неразрешене ствари морамо понављати, док се не разјасне и док не буду нестале све дилеме о томе шта се стварно догодило.

Постоји много разлога, и формалних и неформалних, зашто је Артемије завршио на црквеном, а онда и на световном суду.

Владика Артемије је против новачења у православним црквеним обредима, које је данас већ узело маха. Владика Артемије, тада Епископ рашко-призренски је, уз благослов блаженопочившег Патријарха Павла, подигао тужбу против НАТО пакта, после кланице Срба на Косову 2004. године. Владика Артемије није дозволио да цркве и манастире на Космету обнављају они који су их рушили – међународна заједница и Албанци. Владика Артемије није дозволио америчком Потпредседнику Бајдену да уђе у манастир Дечане.

После ових догађаја, тадашњи амерички амбасадор у Србији, Мери Ворлик, а то преноси и Викиликс , тражила је званично, и од Републике Србије и од СПЦ, да се нађе разлог да се Артемије уклони. И уклоњен је. Најсигурније могуће – преко суда, и црквеног и световног. Није важно што случај после више година, фактички, још није ни почео, понаваљам, данас је, после шест година, заказано треће припремно рочиште у Вишем суду у Београду. И то довољно говори о правној одрживости овог случаја.


Извор: Катехон


Одложено суђење Артемију

Припремно рочиште на суђењу бившем епископу рашко-призренском Артемију Радосављевићу ни у четвртак није завршено у београдском Вишем суду зато што суд није успео да пронађе сву потребну документацију.

Vladika Artemije (2)ПРИПРЕМНО рочиште на суђењу бившем епископу рашко-призренском Артемију Радосављевићу ни у четвртак није завршено у београдском Вишем суду зато што суд није успео да пронађе сву потребну документацију на којој се заснива оптужница, у огромном броју списа којим располаже. Следеће рочиште заказано је за 23. септембар.

И у четвртак је, као и увек до сада, у Палату правде дошао велики број лица у мантијама, који су желели да пруже подршку бившем епископу Артемију.

Поред Артемија на оптужници су и Симеон Виловски, рашчињени архимандрит СПЦ, као и директор Епархијског центра „Раде Неимар“ Предраг Суботички. Они се терете да су злоупотребили положај одговорних лица у вези са располагањем новца за обнову српских светиња на Космету од 2004. до 2009. године. Оптужница је подигнута након налаза комисије вештака који су проценили да је вредност тих радова око 1,02 милион евра, док је Епархија рашко-призренска фирми „Раде Неимар“ за њих исплатила око 2,06 милиона евра.


Извор: Вечерње новости