Перишићу обнова поступка за шпијунажу!

perisic spijunПосле ослобађајуће пресуде Хашког трибунала, генерала Момчила Перишића чека ново суђење у Србији! Његов повратак у земљу поново ће активирати поступак за шпијунажу који је паузиран 2005. у београдском Окружном суду, и то управо због суђења пред Међународним кривичним судом. Ипак, овакав развој ситуације није много забринуо Перишића, који је видно расположен јуче слетео на Аеродром „Никола Тесла“ и поручио да је скидањем кривице са свог имена дао скроман допринос уклањању анатеме и са српског народа.

 Да ће поново морати да одговара на оптужбе старе 11 година, за „Ало!“ је потврдила и Ивана Рамић, портпаролка Окружног суда која објашњава да ће се услови за наставак поступка против тек ослобођеног Перишића за шпијунирање у корист Сједињених Америчких Држава стећи чим суд добије од Трибунала званичан допис о његовој ослобађајућој пресуди.
 – За сада знамо само из медија да је Перишић ослобођен. Када ће овај прекинути поступак у београдском Окружном суду бити настављен, не зависи у овом тренутку од нас, већ од рока у којем ће нас суд у Хагу обавестити о процесу који се тамо водио против њега. Чим суд добије званично обавештење о томе, стећи ће се услови да се закаже наставак прекинутог суђења – изјавила је Ивана Рамић.
Наиме, војно правосуђе оптужило је 2002. Перишића, који је тада био и председник одбора за безбедност Савезне скупштине, за кривично дело шпијунаже у корист Америке, јер је ухваћен како америчком обавештајцу Џону Нејбору у мотелу „Шарић“ на Ибарској магистрали предаје поверљива документа. Осим Перишића, у „Шарићу” су приведени и Миодраг Секулић, потпуковник војске, и Владимир Влајковић, цивил из Обреновца. Нејбор се позвао на дипломатски имунитет и одмах је пуштен на слободу, а поступак против осталих је вођен пред Војним судом у Београду, а када је укинут, 1. јануара 2005, предмет је прешао у надлежност војног одељења Окружног суда у Београду.
Као слободан човек, Перишић је први од тројице српских држављана који се после ослобађајуће пресуде Трибунала у државу вратио владиним авионом. Он је у Београд слетео јуче око 13 сати са супругом Смиљом и адвокатом Новаком Лукићем, а приређен му је скроман дочек – сачекали су га Зоран Ђорђевић из Министарства одбране, Зорана Димитријевић, в. д. директора Канцеларије за сарадњу са Хагом, Милисав Чоругић, помоћник министра правде, и Урош Кандић, саветник Расима Љајића.
– Поздрављам Србију! Борио сам се за правду и истину и драго ми је да је истина победила. Отишао сам у Хаг без икакве калкулације да одбраним част војске, народа и државе и, на срећу, то сам и успео. Доказао сам да упоран, писмен, истрајан генерал може да буде успешан на свим фронтовим – поручио је у кратком обраћању Перишић. Он се с аеродрома упутио право к породичној кући на Бањици.
———————————————————–
Прекинут поступак против Перишића

Војно правосуђе оптужило је 2002. године Момчила Перишића за кривично дело шпијунаже у корист Сједињених Америчких Држава. Иста оптужница је за одавање службене тајне теретила потпуковника Миодрага Секулића и Владимира Влајковића.

Поступак је водио Војни суд у Београду до његовог укидања 1. јануара 2005. године. После тога предмет прелази у надлежност Војног одељења Окружног суда у Београду.

Кривично ванрасправно веће тог одељења донело је 9. новембра 2005. године одлуку да прекине кривични поступак против некадашњег начелника Генералштаба до окончања поступка који се против њега води пред трибуналом у Хагу. Истом одлуком обустављен је поступак и против осталих оптужених.

– Одлука о прекиду донета је на основу одредбе Закона о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом. Њом је прописано да ће се, у ситуацији када је предмет поступка пред домаћим судом кривично дело које није у надлежности међународног трибунала, поступак пред домаћим судом прекинути до окончања поступка пред трибуналом – рекла је за „Политику“ Ивана Рамић, портпарол београдског Окружног суда.

Ало-Србија данас