Последња анкета: Један посто предности за Брегзит

Дан пред референдум о Брегзиту представници оба блока улажу последње напоре да придобију неопредељене бираче којих је око 10 одсто. Како јавља репортерка ТВ Н1 из Лондона, нешто иза 18 сати појавила се последња анкета веома кредибилног Опиниона, према којој за један посто предност има блок који је за Брегзит.

BREXIT

Кључне поруке најбоље сублимирају насловнице у медијима – сви британски медији јасно су декларисани или су за останак у ЕУ или против, јавља репортерка Н1 из Лондона.

На пример, Мирор агитира за останак, Дејли мејл, с дуге стране, поручује гласајте за излазак.

Неопредељених је око 10 посто. За сваки њихов глас и данас се води борба, а средства се не бирају.

У уторак је ББЦ организовао последњу велику дебату присталица и противника Брегзита на лондоском Вемблију пред 6.000 људи.

Брисел и остатак Европе чекају. Унија страхује за опстанак, а земље западног Балкана за свој пут ка бриселском клубу. За то време, лондонски Биг Бен откуцава последње сате до отварања гласачких места. Сутра одлучују Британци.

Оланд: Ако се Британци одлуче за излазак, нема им повратка

Француски председник Франсоа Оланд упозорио је Британце да ће њихов глас на референдуму у четвртак бити одлука након које нема повратка, јавља Анадолија.

Оландје је, након састанка са словачким премијером Робертом Фицом, казао да ће „референдум утицати на будућност ЕУ“.

„Ако њихов избор буде излазак из ЕУ, ту нема повратка. То ће представљати озбиљан ризик када је у питању излазак Велике Британије на заједничко тржиште. Свако тога мора бити свестан“, поручио је Оланд.

Јункер: Ако Британија изађе из ЕУ, неће бити нових преговора

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је да неће бити нових преговора са Лондоном, у случају да Велика Британија на референдуму одлучи да иступи из ЕУ.

„Британски политичари и грађани морају знати да неће бити нових преговора са Великом Британијом у случају изласка из ЕУ“, рекао је Јункер на заједничкој конференцији за новинаре са аустријским канцеларом Кристијаном Керном.

Он је подсетио да је Велика Британија са ЕУ у фебруару закључила споразум о посебном статусу, којим су јој учињени бројни уступци у области смањења социјалне помоћи мигрантима из других европских земаља.

Према његовим речима, ЕУ је тим споразумом Великој Британији дала „највише што се могло дати“ и нови споразуми, као ни измене постојећег, неће више бити могући. Јункер је изразио жаљење што тај споразум „није играо значајнију улогу у кампањи уочи референдума, иако би то било пожељно и за Британце, и за друге чланице Уније“.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је данас на заједничкој конференцији за новинаре са пољском премијерком Беатом Шидло да је за Велику Британију најбоље да остане у ЕУ, истакавши да је то „и њена лична жеља“. Она је додала да исход референдума зависи искључиво од грађана Велике Британије.


Извор: Н1