ЗАБОРАВИЛА НА КОНЦЕНТРАЦИОНЕ ЛОГОРЕ – Грабар Китаровић: Хрвати имали значајан удео у победи над фашизмом

Хрвати су најхрабрији народ на свету,
не зато што се никога не боје,
већ зато што се ничега не стиде.

Јован Дучић

Да није тужно, било би смешно.

Уредништво


Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић оценила је у честитки поводом Дана антифашистичке борбе, 22. јуна да је хрватски народ учешћем на страни антихитлеровске коалиције дао важан допринос у победи над фашизмом.

Колинда Грабар Китаровић

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић оценила је у честитки поводом Дана антифашистичке борбе, 22. јуна да је хрватски народ учешћем на страни антихитлеровске коалиције дао важан допринос у победи над фашизмом и нацизмом.

„Својим учешћем на страни антихитлеровске коалиције хрватски је народ, заједно с припадницима националних мањина, дао важан допринос победи над фашизмом и нацизмом, а одлукама ЗАВНОХ-а постављен је темељ за проглашење Републике Хрватске независном државом, коју смо одбранили од великосрпске агресије и ослободили у Домовинском рату“, написала је председница у честитики, саопштено је из њеног кабинета.

Она је нагласила да те историјске заслуге хрватских антифашиста треба достојанствено обележити с пуним поштовањем према свим погинулима током Другога светског рата и свим жртвама комунистичког режима након завршетка рата.

За разлику од претходних година, централној свечаности у организацији Савеза антифашистичких бораца у шуми Брезовица ове године нису присуствовали највиши државни званичницима, већ њихови изасланици.

Технички премијер Тихомир Орешковић послао је министарку управе Дубравку Јурлину Алибеговић, а председница Хрватске, градоначелника Загреба Милана Бандића. Дан антифашистичке борбе у Хрватској се обележава у спомен на 22. јун 1941. када је у Брезовици код Сиска основан Први сисачки партизански одред, први такав у окупираној Европи. На тај датум обележава се од независности Хрватске.


Извор: Вечерње новости