Британија: Оштра дебата дан пред референдум

Британија дебата пред референдумЛОНДОН – Поборници и противници изласка Велике Британије из ЕУ сукобили су се у оштрој дебати пред аудиторијумом од шест хиљада људи у једној концертној хали у Лондону како би искористили последњу прилику да прибодбију гласаче уочи сутрашњег референдума о Брегзиту.

У међувремену, анкете јавног мњења показују да су снаге два табора пред гласање готово потпуно изједначене.

Поборник останка у ЕУ актуелни градоначелник Лондона Садик Кан суочио је ставове са својим претходником Борисом Џонсоном, једним од лидера кампање за излазак из Уније.

„Ви говорите лажи и плашите људе,“ рекао је Кан машући летком кампање за излазак који упозорава да би муслиманска Турска могла ући у ЕУ.

„То је застрашивање Борисе, треба да вас је срамота… користите превару са Турском да уплашите људе и наведете их да гласају за излазак“, рекао је Кан, а његове речи су пропраћене бурним одобравањем пубилике.

Џонсон је узвратио киритку рекавши да су управо они који су за ЕУ имали „пројекат страх“ упозоравајући да би напуштање Уније нанело штету британској економији.

„Они кажу да немамо избора него да се клањамо пред Бриселом. Ми кажемо да они жалосно потцењују нашу земљу и то шта она може“, рекао је Џонсон, који је посланик конзервативне странке у парламенту.

Он је Британцима за сутра обећао „Дан независности“ ако буду гласали за излазак, на шта су делови публике устали и бурно пљескали.

Дебата је одржана у арени Вембли у којој се често одоржавају концерти а поборници останка у Унији су публику дочекали песмом Битлса „Само ти је љубав потребна“ (Ол ју нид из лав).

Међутим песма није ублажила дубоку подељеност аудиторијума који се одмах поделио на подједнако гласне присталице останка и изласка, а атмосфера је према речима једног од присутних студената била „веома непријатељска, као на фудбалском стадиону“, преноси АФП.


Извор: ТАНЈУГ