Председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић потврдио је, након седнице скупштинског колегијума, да ће посебна седница, посвећена попису, бити одржана пре заседања 13. редовне седнице.

Највиши званичници РС и представници политичких странака сматрају да је незаконита и неприхватљива одлука Агенције за статистику БиХ о методолигији обраде података пописа и траже да се стави ван снаге. Најављена је и могућност да се српски представници повуку из рада Агенције за статистику БиХ и да Завод за статистику РС сам објави резултате пописа за Републику Српску.

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић упозорио је да може доћи до озбиљне кризе институција БиХ ако се ништа не промени у вези са одлуком о објављивању резултата пописа становиштва.

– Уколико се ништа не промени у вези са том одлуком, попис неће имати никакве последице, јер га неће признати институције Српске – рекао је Иванић и поновио да Српска треба да објави своје резултате пописа становништва.

ИВАНИЋ: СЛЕДИ ДРУГО ПОЛУВРЕМЕ

Младен Иванић је истакао да је очекивао компромис у парламенту БиХ да се повуче спорна одлука и да се продужи рок за објављивање резултата пописа, па тако да се дође до заједничке методологије обраде пописног материјала.

– У првом полувремену неко може мислити да води, али у другом полувремену може да добије контру и сад следи то друго полувреме – рекао је Иванић


Извор: Вечерње новости