СТРАТЕГИЈА ЗАПАДА ЗА РУСИЈУ: Покрени рат, али немој да га објавиш, и чекај да Москва прва погреши

Према руским изворима, закључак руских генерала и штаба у Кремљу је да Вашингтон данас прати Рузвелтову тактику, а да њу фаворизује и Хилари Клинтон, пише амерички новинар Џон Хелмер.

Председник САД Френклин Рузвелт и британски премијер Винстон Черчил су се у августу 1941. састали  да би разговарали о политици према Немачкој и Јапану. Черчил је касније причао да је Рузвелт шапнуо:“Ја ћу покренути рат, али га нећу прогласити.“Тако и данас имамо рат против Русије у Украјини, и на сиријско-турском фронту, слање оружаних сигнала у Црном и Балтичком мору, и свеопшти рат против руског капитала. За Запад, нема објаве рата, а за Русију, нема повратка.https://twitter.com/mfa_russia/status/741263704889643008

На самиту у Санкт-Петербургу прошле седмице Путин је нагласио да ће бити неизбежних последица уколико се настави политика једностраних акција и самовољних корака у међународној арени. Говорећи о последицама, Путин мисли на необјављени рат Запада против Русије, који треба да предухитри њену одбрану. „Ако наставимо да поступамо по овој логици и ако напетост ескалалира, једног дана ће доћи до хладног рата“.

Али Путин не мисли само на Хладни рат: „Не знам докле би могло да доведе распоређивање ракетне одбране САД у Европи,  али сигурно знам да ћемо морати да одговоримо“, рекао је Путин.

Да  би се разумела ова стратегија, треба прочитати књигу објављену 2013. године, под насловом „Изазови велике стратегије – велике силе између светских ратова“, у коме су девет америчких академика и један јапански представили резултате својих истраживања. Та књига није проруска, и по њима је Стаљин био параноик пун заблуда. Аутори наводе да је руска и немачка политика у међуратном периоду била идеолошка, а да њихово истраживање није показало да су су Американци, Енглези, Немци и Јапанци били бескомпромисни, приморани да нешто ураде против своје воље, помирљиви или у заблуди. Књига доказује да су били разумни и свесно прорачунати. Свака сила је радила оно за шта је мислила да је њеном најбољем интересу.

Аутори наводе да докази показују да је Рузвелт планирао  економске санкције против Јапана, најпре против трговине стратешким минералима, затим против јапанског оф-шор новца и капитала, и на крају против продаје нафте, у циљу изазивања рата у Пацифику.  Забележено је шта је Рузвелт говорио свом секретару рата у октобру 1941. седам недеља пре напада на Перл Харбоур: „Суочавамо се са деликатним питање дипломатских препрека да се уради нешто како би били сигурни да је Јапан стављен у заблуду и да ће први отворено направити погрешан и лош потез“.

Према руским изворима, закључак руских генерала и штаба у Кремљу је да Вашингтон данас прати Рузвелтову тактику, а да њу фаворизује и Хилари Клинтон. Путин је у вези тога, када је говорио о Доналду Трампу и Хилари, навео да је са Билом Клинтоном у време када су сарађивали имао веома добар однос.“А што се тиче госпође Хилари, можда она има свој поглед на развој руско-америчких односа.“

Циљ Међународног економског форума (СПИЕФ) одржаног у Санкт-петерсбургу прошле недеље био је да упозори Европљане да не прецењују своје или америчке способности у борби против Русије; нити да потцењују руске способности и намере да се узврати. Ове године је на форуму потписано рекордних 332 спооразума у вредности од 15 милијарди долара, а у Петербургу се окупило рекордних 12.000 учесника из 130 земаља.

На састанку са шефовима страних корпорација, Путин је рекао да је Русија у предности јер зна меру способности својих непријатеља, док Европа и САД не разумеју руске намере. Путин је признао да Американци имају снаге, посебно у економском рату, али цену плаћа Европа који не може да поднесе губитке као што може Русија, и нема војне способности као Русија.

Неки европски привредници у Петрограду су са скепсом, а неки чак са презиром говорили о могућностима руских привредника да издрже рат. Према једном међународном банкару из Лондона, „знамо да највећи руски олигарси више воле живот на Западу него у Русији. Рат их од узора претвара у парије. Али, политички они су импотентни. У Москви не постоји лоби за мир у корист САД“.

Овај банкар је додао да они не верују ни да су лидери руских државних банака и корпорација које контролише држава способнији за економски рат од олигарха и као доказ наводе неуспех руског Министарства финансија и државних банака у покушају издавања еврообвезница у последњој недељи маја, чију је куповину спречила америчка влада. Први покушај издавања обвезница је пропао у фебруару, а други није успео да постигне циљ продаје 3 милијарде долара, јер су две организације које се баве трговином обвезница Euroclear и Clearstream, саботирале продају јер нису на време доставиле своје гаранције. Продато је око 1,75 милијарди, а зато је већина страних инвеститора, који су хтели да купе руске обвезнице одустала.

Euroclear је иначе у власништву Ј.П. Морган, док је Clearstream у власништву Deutche Borse, коју води американац Џефри Теслер.

Извор додаје: „Било је озбиљне неодговорности у Министарству финансија Русије и ВТБ у Москви. Требали су да провере и добију трговинске гаранције унапред. Ништа не може јасније да илуструје како САД воде свој рат, и како Руси, на цивилној страни, нису у стању да узврате. Руси кажу да се придржавају правила на тржишту. Они користе речи, и изгледа да не разумеју да САД против њих воде добро координисан специјални рат.“

(johnhelmer.net – приредио М. Ђорђевић)


Извор: Курир