УСТА МОЈА, ХВАЛИТЕ МЕ: Црна Гора најразвијенија у региону, Србија напреднија и од Немачке?

Велику полемику у јавности изазвала је изјава председника ДПС-а Мила Ђукановића како је Црна Гора за десет година прешла пут од најмање развијене, до најразвијеније економије у региону, коју је изнео на конвенцији ДПС-а средином априла.

Он је тада поручио и како је неопходно да се настави у том правцу и да Црна Гора мора „напредовати најбржим могућим темпом који подразумијева систематско спровођење реформи у друштво и систематско унапређивање пословног амбијента“.

vucic djukanovic УСТА МОЈА, ХВАЛИТЕ МЕ: Црна Гора најразвијенија у региону, Србија напреднија и од Немачке?

Готово „преписан“ наступ имао је недавно и мандатар нове српске Владе Александар Вучић, који је бомбастично нагласио да ће Србија наредне године имати двоструко већи раст БДП-а од Немачке и да ће се Србија, захваљујући системским реформама, убрзано приближавати најнапреднијим друштвима Европе по свим економским параметрима.

Док део јавности гледа благонаклоно на овакве најаве и тенденције, они који сумњају у веродостојност ових навода и успешност реформи о којима су Ђукановић и Вучић причали, своје ставове бране различитим економским показатељима.

Тако ваља нагласити да је према званичним подацима међународних финансијских организација, за десет година од независности црногорски бруто домаћи производ порастао за 75 одсто, а јавни дуг за чак 230 процената, а илустративно звучи да је према информацијама Завода за запошљавање само током протекле године број незапослених званично повећан за 6803.

Такође, политички опоненти ДПС-а служе се и податком „Транспаренси интернешенала“ по којем је Црна Гора у самом врху Европе када је у питању присутност корупције у друштву, а да је примјера ради, једна Руанда мање корумпирана држава.


Извор:ИН4С