Кремљ: Тешко је из ваздуха разликовати побуњенике у Сирији

МОСКВА – Тешко је разликовати умерене и исламске екстремисте на терену у Сирији када циљате из ваздуха, често се боре једни близу других, објавио је данас Кремљ реагујући на тврдње САД да Русија бомбардује побуњенике из редова сиријске опозиције који су под америчким вођством.

Алепо бомбардовање„Ово питање треба да поставите министарству одбране“, додао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је реаговао и на позиве САД за спровођење војног удара на сиријског председника Башара Ал Асада оценом да би његова смена „само изазвала хаос у целој држави“, преносе агенције.

„У сваком случају, позив на обарање власти у другој држави, тешко да може добити подршку Москве. Смена сиријског председника би изазвала хаос, а не би допринела смањењу тероризма“, тврди Песков.

Русија је јуче објавила дводневни прекид ватре у сиријском граду Алепу, само неколико сати након упозорења Вашингтона да председник Сирије Башар Ал Асад и његови савезници морају да поштују примирје договорено у фебруару.

„На иницијативу Русије, у граду Алепо је уведен дводневни режим примирја почев од поноћи 15. на 16. јун, са циљем смањења оружаног насиља и стабилизације ситуације“, наведено је у саопштењу руског Министарства одбране.

Светске новинске агенције преносе да се у саопштењу не прецизира са ким је Русија договарала прекид ватре у Сирији.

Дан раније, амерички државни секретар је изјавио да „Русија мора да схвати да америчко стрпљење није бескрајно“.

„Русија жели дугорочни прекид ватре у највећем сиријском граду Алепу“, изјавио је агенцији Интерфакс заменик руског министра иностраних послова Михаил Богданов.

Други по величини град у Сирији је опустошен на више фронтова у разорном рату у којем је до сада убијено више од 280. 000 људи, а милиони су приморани да напусте своје домове, наводе агенције.


Извор: ТАНЈУГ