Да ли ће Румунија прекршити међународно право и признати нелегалну независност Косова?

Rumunska-zastavaБУКУРЕШТ, 3.март 2013. – Министар спољних послова Титус Корлацеан изјавио је да би била „грешка“ ако Румунија не би узела у обзир промене и напредак у вези са Косовом и „остала закопана у првој линији као јапански војник на Пацифику“, после завршетка Другог светског рата.

Корлацеан је то рекао у емисији румунске Телевизије Реалитатеа, на питање новинара да ли ће се Румунија придружити „европском тренду“ што се тиче признавања независности Косова.

„Постоји политичка реалност на Косову коју треба третирати интелигентно и отворено“, навео је министар.

Румунија треба да гледа врло пажљиво на одвијање политичког дијалога Београд-Приштина на којем учествује висока представница за спољну политику ЕУ Кетрин Ештон.То су реалности о којима Букурешт треба да води рачуна, рекао је министар.

Премијер Виктор Понта поздравио је пре неколико дана одлуку Комитета директора Савета регионалне сарадње о учешћу „провинције Косово“ у РЧ.

Понта је навео да је та одлука израз „регионалне сарадње, као релевантни инструмент приближавања целог региона Западног Балкана Европској унији“.

Званично ни на нивоу председника државе ни на нивоу премијера нису дати ни најмањи знаци да би Румунија мењала свој став и признала независност Косова, иако периодично добија сигнале из Брисела како би се определила за став вечине чланица ЕУ.

Председник Трајан Басеску у свим приликама чврсто изражава став Румуније о непризнавању независности Косова, јер то није у складу са међународним правом.

БЕТА / СРБИ НА ОКУП