Изложба „Косово, не/стваран живот“ Ивана Максимовића (фотографије) и Срђана Вукајловића (филм) у Галерији Атријум

У четвртак, 9. јуна 2016. у Галерији Атријум Библиотеке града Београда отворена  је изложба под називом „Косово, не/стваран живот“  Ивана Максимовића, аутора фотографија и Срђана Вукајловића,  аутора документарног филма „Иван са Косова“.

Косово НЕ СТВАРАН животСрђан Вукајловић је рођен и живи у Београду. Дипломирао је и магистрирао на Катедри за вајарство Факултета ликовних уметности у Београду. Излагао је на преко 100 групних и приредио је 12 самосталних изложби.  Добитник је више награда и признања. Аутор је неколико документарних филмова.Иван Максимовић рођен је у Приштини. Живи у Звечану. Дипломирао је на Факултету уметности Универзитета у Приштини – Звечан на смеру вајарство. Излагао је на више самосталних и колективних изложби и учествовао на ликовним колонијама. Документарном фотографијом бави се од студентских дана када је три године био студент демонстратор на предмету Фотографија на матичном факултету. Приредио је четири самосталне изложбе документарних фотографија на тему о Косову.  Похађао је више кратких курсева ТВ и радио новинарства, неке од њих су водили новинари БиБиСи-ја. Члан је Центра за фото и филмску културу Срба из Београда и Клуба ликовних уметника „Рашка школа“ из Рашке. Његове фотографије и карикатуре су објављиване у дневним новинама и часописима код нас, а неке фотграфије су коришћене у студентским и истраживачким пројектима у Украјини и Русији.

Изложба у Галерији Атријум је резултат вишегодишње сарадње два уметника. Иван Максимовић је фотографским апаратом забележио тренутке из свакодневног живота у свом окружењу на Косову, а Срђан Вукајловић је камером пратио и забележио живот и рад фотографа и независног новинара Ивана Максимовића.

Поставку изложбе чини серија од око 30 фотографија у боји насталих у периоду од 2007. до 2014. године, које приказују људе, страдање добара и српских светиња, окупацију, барикаде и протесте… Фотографије осликавају аутентичну атмосферу, призоре из свакодневног живота и широки спектар тема.

Документарни филм „Иван са Косова“ Срђана Вукајловића у трајању од 32 минута приказан је у званичној конкуренцији на Београдском фестивалу документарног и кратког филма 2015. године.   Филм приказује живот Ивана Максимовића, који у њему говори о свом детињству, сукобима 1999, новинарском раду и мотивима који га везују за Косово. Филм „Иван са Косова“ представља својеврсну репортажу о Ивану Макисимовићу, ангажованом и смелом уметнику,  на чијим фотографијама је забележен документ који говори о трагедији српског народа на Косову, порушеним манастирима, кућама и болницама, оскрнављеним споменицима и приказује нам само део живота Срба на Косову.

Изложба је отворена до 30. јуна 2016. године.


Извор: БГБ