ВИШЕ од 80 деце из БиХ налази се на територији под контролом Исламске државе у Ираку и Сирији. Поред дечака и девојчица БиХ, у редовима Исламске државе су и 52 жене из Босне које су са потомством и мужевима кренуле пут Сирије у протеклих неколико година – показало је истраживање непрофитабилне организације „Атлантска иницијатива“ из Сарајева.

Према подацима у истраживању, број одраслих бораца из БиХ којих је до краја 2015. године у Сирији било 188, сада је опао на 91, јер се 47 вратило у БиХ, а 50 је погинуло у борбама.

Према безбедносним подацима, Нермин Шабић (34) из општине Босанска Крупа, настањен у општини Бужим, са сарајевског аеродрома отишао је Истанбул 11. септембра 2014. године, заједно са супругом Златом Шабић и троје деце, 2007, 2008. и 2013. годиште. Енес Иришкић (32) у Сирију је отишао исте те 2014. године, а са собом је повео супругу и две кћерке.

Они су само два примера вехабија из Босне и Херцеговине који су у Сирију повели целу своју породицу.

– До половине априла, нешто мање од пола држављана БиХ у Сирији чинили су војно способни мушкарци, док су тамо сада и 52 жене и 80 деце. Поједина деца, која су у регион отишла са породицама, придружила су се борбеним јединицама Исламске државе – истиче се у истраживању.

Према изјавама очевидаца и подацима са друштвених медија, дечаци од 13 или 14 година у Сирији пролазе војну обуку, након чега се убацују у борбене јединице. Најмање један малолетник из БиХ погинуо је у борбеним редовима Исламске државе, напомиње се у истраживању у којем се позивају власти БиХ да спрече одвођење деце у зоне сукоба.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, каже за „Новости“ да деца и жене које одлазе из БиХ у Сирију у редове Исламске државе, убрзо постају ратници.

– Деца пролазе обуку од неколико месеци и одмах дуже оружје и иду у редове ИД. Жене су, с друге стране, најчешће курири и преносе поруке за ИД. Мада се и неке од њих регрутују пре свега да чувају затворенике, али и да буду борци и учествују у ритуалним убиствима – каже Галијашевић.

Према његовим речима, деца која данас одлазе да се боре за ИД, једног дана ће се вратити у БиХ и постати „темпирана бомба“ на иовако трусном тлу.

– Као обучени војници спремни на све, деца ће за неколико година ратовања постати убице, које ће се једног дана вратити овамо. Онда ће БиХ тек схватити какав проблем има, јер ће добити на десетине потенцијалних терориста, спремних да у име радикалног ислама изводе терористичке нападе, како у БиХ, тако и у региону. То је, нажалост, једна од опасности које Босну и Херцеговину тек очекују. Реч је о деструктивној идеологији која уништава породицу. Одвести децу и супругу из БиХ у сиријски рат у ситуацији кад стотине хиљада Сиријаца са својим породицама и децом беже главом без обзира из те разорене земље, не може се рационално објаснити осим верским фанатизмом – каже Галијашевић.

НЕОЗБИЉНОСТ

ГАЛИЈАШЕВИЋ каже и да постоје различити подаци о броју држављана БиХ који се боре у редовима Исламске државе.

– Према подацима западних обавештајних служби, у Сирији и Ираку ратује око 370 држављана БиХ. Кад се томе дода број жена и деце који су отишли, тај број иде и до 500. Ипак, у БиХ се још овај број умањује, како би се показало да нема баш толико грађана из БиХ у ИД, што је тотално погрешно. Пласирањем мањих цифара, безбедносне агенције показују неозбиљност пред САД и другим силама, које се боре против ИД – каже Галијашевић.

ОБАВЕШТАЈЦИ БЕЛЕЖЕ

МУХАРЕМ Џинић, припадник заједнице радикалних исламиста у селу Ошве код Калесије, у сиријски рат, заједно са супругом са којом се по шеријатском закону венчао, одвео је чак деветоро деце, потврђују подаци обавештајно-безбедносних служби у БиХ. Познати терориста Нусрет Имамовић, који је на терористичкој листи Стејт департмента, такође се налази на сиријском ратишту. И он је одвео сина на то подручје. Исмар Мешиновић, родом из Теслића, одвео је сина Исмаила Давуда у Сирију. Мешиновић је сина одвео из Италије, казавши супрузи да дечака води на неколико дана родитељима у Босну. Али Исмар је са дечаком отишао у Сирију да би се придружио борцима Исламске државе. Недуго након тога је погинуо, а Исмаил је остао са припадницима ИД. Малишану се отад губи сваки траг.


Извор: Блиц