БЕОГРАД ПОД ОПСАДОМ – Председника Кине ће у Србију допратити војни авиони, а чуваће га 5.000 полицајаца и снајперисти

Више од 5.000 полицајаца, припадника безбедносних служби и војске бринуће се о безбедности председника Кине Сија Ђинпинга.

Kineski predsednik Si Đinping sa suprugom

Од 17. до 19. јуна, током његовог боравка у Србији, безбедносне мере биће подигнуте на највиши могући ниво, такозвани први степен, што је био случај и када су долазили Владимир Путин и Ангела Меркел.

О Ђинпинговом обезбеђењу ће, поред припадника полиције бринути и друге безбедносне службе, а наводно су у Београд већ стигли кинески безбедњаци. Током посете биће ангажовани и снајперисти, који ће са кровова зграда надгледати ситуацију. Ђинпинг ће, очекивано, имати и лично обезбеђење. Његов авион по уласку у ваздушни простор Србије требало би да испрате српски војни авиони.

Vojska i žandarmerija specijalci

Иако се траса којом ће се кретати кинески председник из безбедносних разлога неће откривати, ангажовање саобраћајне полиције такође ће бити неопходно. Један број полицајаца ће се бавити само овим послом, а улице ће се затварати непосредно пре и током проласка делегације.

Биће потписано 20 споразума

Како је најављено, Србија и Кина ће потписати око 20 споразума и протокола током посете кинеског председника. Једна од ствари о којима ће се разговарати је и наставак модернизације пруге Београд-Будимпешта, а биће потписани и споразуми из неколико других области па и културе.


Извор: Блиц