У „Фијату“ угрожена трећина радних места

Уместо у три, крагујевачка фабрика аутомобила радиће од сада само у две смене. – У фабрици која тренутно запошљава око 3.200 радника, на јесен би без посла могло да остане више од 1.000 људи

Fijat Kragujevac

Скинули ногу с гаса: крагујевачки Фијат (Фото Танјуг/М. Миливојевић)

Крагујевац – Фабрика аутомобила у Крагујевцу убудуће ће, уместо у уобичајене три, радити само у две смене. Компанија је о томе јуче издала саопштење, а председник фабричког синдиката Зоран Марковић, који се састао са директором „Фијат-Крајслера” у Србији Силвијом Вернети, казао је за наш лист да ће се у среду одржати нови састанак са директорком о томе како да се збрине евентуални вишак радника.

Компанија „Фијат-Крајслер аутомобили Србија“ саопштила је да се модел „500-Л“, продаје као и пре четири године. „Тржиште у Европи бележи благи раст и ‘фијат 500-Л’ има добре резултате. Укупна потражња за овим моделом је стабилна, док су предвиђања да ће волумен остати на истом нивоу и наредних година, учвршћујући позицију и остварене резултате“ – стоји на почетку саопштења, али се одмах затим саопштава и оно што обеспокојава крагујевачке раднике и доводи у сумњу намеру компаније да и даље, по истим принципима, послује у Србији: „У складу са захтевима тржишта, компанија је спремна да прилагоди своје производне капацитете спровођењем структуралних промена у организацији фабрике, пребацујући производњу из три у две производне смене“.

Да је „Фијат“ озбиљна компанија која не губи време, сведочи и следећи навод из њиховог саопштења: „У сарадњи са синдикатом, компанија ради на добровољним одласцима, који би се одмах реализовали. Ово је у циљу минимизирања социјалног утицаја на запослене“. Према информацијама до којих је дошла „Политика“ у синдикалним круговима, отпуштање радника, који ће бити проглашени технолошким вишком, одиграће се после августа и „ферагоста“ – колективног одмора за све запослене у Италији. То, практично, значи, да би, у септембру, без посла у крагујевачкој фабрици аутомобили, која тренутно запошљава око 3.200 радника, могло да остане више од 1.000 људи.

На најављеном састанку са менаџментом фабрике, који је поменуо председник синдиката Марковић, биће, заправо, речи на који ће начин радници напустити фабрику: да ли ће се за њих правити неки нови социјални програм, хоће ли добити отпремнине и колике би оне могле да буду. Иако је у Крагујевцу већ свима јасно о чему се ради, заједничка компанија наше државе и групације „Фијат-Крајслер“, у саопштењу, ипак, каже: „Реорганизација неће утицати на континуитет у пословању, добре перформансе компаније, као и на ниво волумена и консолидовано лидерство у извозу“.

Проблем је, међутим, што се за извоз „500-Л“ одавно не може рећи да је „консолидован“: 2013. извоз је био вредан 1,53 милијарде евра, у следећој години био је 1,36 милијарди евра, а 2015. године – 1,18 милијарди евра. Дакле, око 200 милиона евра мање сваке године. По свему судећи, будућност највеће стране инвестиције у Србији је неизвесна. Око 1,3 милијарде евра уложених у обнављање старих „Заставиних“ погона“, набавку најмодерније опреме и почетак производње „великог фиће“ могло би да падне у воду 31. децембра 2018, када истиче уговор који је Влада Србије потписала са „Фијатом“ 2008. године.

По том уговору, нашој држави је припало 33, а италијанском произвођачу 67 одсто капитала у заједничкој компанији. Колико је наша држава профитирала, а колико изгубила у послу са Италијанима, могли бисмо да сазнамо тек пошто се обелодани комплетан уговор, са свим затамњеним клаузулама које су јавности до данас остале недоступне.


Извор: Политика