ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ САБОРА: Хитно засједање Синода Руске православне цркве

Хитно засједање Синода Руске православне цркве, на којем би требало да буде размотрена ситуација настала након одустајања великог броја цркава од учешћа на Свеправославном сабору, биће одржано у понедјељак.

499083_patrijarh-kiril_f– Свети синод ће засједати да би размотрио ванредну ситуацију насталу након отказивања учешћа низа локалних православних цркава у раду Свеправославног сабора, чије је одржавање планирано на Криту – објаснио је портпарол Руске православне цркве Владимир Легојда.

Цариградска православна црква планира да одржи Свеправославни сабор од 16. до 26. јуна на Криту.

Прошле седмице Синод Бугарске православне цркве отказао је учешће на скупу, а исту одлуку донијела је и Антиохијска црква.
Српска православна црква се у четвртак обратила поглавару Цариградске православне цркве, наводећи да „има тешкоће“ у вези с учествовањем у Свеправославном сабору и замолила га да скуп одложи на неко вријеме, а да у међувремену организује међуправославно савјетовање.

У петак је Грузијска православна црква такође саопштила да неће учествовати на Свеправославном сабору.

У петак је објављено да шеф Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион није отпутовао на Крит ради учешћа у састављању посланице Свеправославног сабора: Руска православна црква сматра да би учешће у том послу било неумјесно с обзиром на то да се низ православних цркава већ заложио за одлагање Сабора.

Извор: Спутник