Није Бог у сили него у Истини! – Игор КОРОВЈАКОВСКИЈ

На централном тргу у Доњецку 10 јуна скупили су се становници Републике који нису равнодушни према будућности Донбаса.

1

Хиљаде људи је дошло да изрази свој протест против непрекидне ратне и политичке агресије од стране Украјине, против увођења оружаних мисија на територију Донбаса. Манифестацији је претходила шетња више хиљада људи по Артеми – централној градској улици. Колона учесника прошла је од зграде Доњецке републиканске научне библиотеке Н.К. Крупске до Главне поште. Демонстрација учесника протестне акције отегла се на неколико километара по централним градским улицама.

Становници Републике изашли су на митинг са плакатима “Не оружаној мисији ОЕБСА!”, “Донбас против наоружане мисије!”, “Своју безбедност обезбедимо сами!”. Са подијума су се чуле речи о томе да се данас највеће грантирање територије ДНР и ЛНР примећује управо на тим деловима линије додира, у чијој близини су украјинске снаге заузеле “сиве зоне”.

2

Постоји мишљење да је циљ провокација – опет и опет се враћати идеји о наоружаној мисији, што ће практично од ОЕБС створити страну у сукобу, а то је угодно само руководству Украјине. Протестним митингом грађани су хтели да укажу на недопустивост стварања и ширења наоружане мисије ОЕБСА на Донбасу, за коју се толико упиње Кијев, притом без сагласности не само Република, него и мисије ОЕБСА.

“Ми представљамо целу ДНР и ми смо против наоружане мисије ОЕБСА на територији Донбаса. То је у потпуном нескладу са свим постигнутим споразумима, што је за нас неприхватљиво. “Наоружаној мисији ОЕБСА није место на Донбасу!” – рекао је са бине Председник Народног Савета ДНР Денис Пушилин.

Сличну тачку гледишта су истицали и други учесници. Наизменично су на сцену излазили представници јавности, представници из области образовања и индустрије. Чуле су се критике и према делатности посматрача ОЕБСА.

“Мисија мора не само да фиксира, него и да не допусти ратне злочине, чега смо на жалост посматрачи. Не може се уводити наоружана мисија ОЕБСА. Одавно је време да нам дозволе да живимо, радимо и руководимо нашим законима, ми смо у стању да обезбедимо поредак у нашој земљи” – истакао је проректор Доњецког универзитета за управљање Виталиј Харченко.4

Подсећам да је 1. јуна текуће године шеф ДНР Александар Захарченко обратио народу Републике са Изјавом о почетку скупљања потписа са обраћањем јавности међународним организацијама са указивањем на нарушавање Минских споразума од стране Кијева и геноцида против народа Донбаса који још траје и који чине украјинске безбедносне снаге.

“СБ ОУН на својој седници од 17. фебруара 2015. године једногласно је донео резолуцију о Украјини и за подршку Минских споразума у целини и посебног Комплекса мера. Од тог тренутка Комплекс мера је постао међународно правни акт који је обавезујући за све учеснике међународног права.

У указаној резолуцији посебно се говори да су све стране у украјинском сукобу дужне да у пуној мери имплементирају Минске споразуме. У документу се такође истиче да сукоб може бити решен само мирним путем.

5

Прошло је већ годину и по од тренутка потписивања Комплекса мера у Минску, а Украјина још није ни почела са реализацијом његових многих одредби.

Уместо тога, Кијеев се бави имитацијом реалних корака и под лажним изговорима одлаже процес мирног регулисања. Украјина није испунила чак ни прве тачке Комплекса мера, које претходе политичком регулисању:

  • Режим прекида ватре Кијев не поштује и наставља да гранатира наше градове. Па тако и из тешког наоружања, што представља неиспуњење тачке 2 Комплекса мера;
  • Амнестија која је прописана у тачки 5 Комплекса мера, није прихваћена;
  • Украјинска страна имитира процес ослобођења и размену заробљеника на основу принципа “сви за све”, који су прописани тачком 6. Комплекса мера. Украјинске војнике заробљене са оружјем у рукама, код нас покушавају да размене за људе које је украјинсак војска ухапсила под измишљеним поводом и који често немају са сукобима никакве везе. Притом наши бојеви другари и хиљаде политичких затвореника и даље остају у украјинским затворима.

У Минским споразумима постоје обавезе страна у сукобу, у првом реду Кијева, и ми као и раније констатујемо апсолутну неспремност и немање жеље од стране власти у Кијеву да поштују оне обавезе испод којих су руководиоци Украјине ставили потпис.

У позадини свега овога, Запад почиње да схвата да је тактика Украјине у ствари саботажа Минских споразума и да је мир на Донбасу данас угодан свима осим Кијеву.

Јавност Донбаса иницира обраћање међународним оргнизацијама са позивом да се заустави геноцид против народа Донбаса од стране украјинских власти и прекине кажњеничка операција под називом АТО.

6

Ми почињемо процес прикупљања потписа да покажемо целом свету да милиони наших суграђана исчекују мир и прекид кошмара  који се ево већ две године наставља због кривице Кијева. Само заједно ми можемо доказати да је истина са народом Донбаса.

После тога ни једна земља не може ћутљиво затварати очи на безакоње које се твори на нашој земљи. И никаква пропагандна машинерија не може да нам се супротстави.

7

Донбас нико није оборио на колена и никоме то неће поћи за руком! 

Није Бог у сили него у Истини!

“Према прелиминарним проценама, 09.06.2016. године петицију против кршења Минских споразума од стране Украјине већ је потписало више од 60 хиљада људи” – информисали су нашег дописника у у штабу Друштвеног покрета “Доњецка Република”.


Извор: Фонд стратешке културе