„СВЕПРАВОСЛАВНИ САБОР“ ЈЕ ОСТАО БЕЗ ЈОШ ЈЕДНОГ УЧЕСНИКА

y

Сирија. Дамаск. За време службе у цркви Светог Крста. Фото: Михаил Почујев/ТАСС

 

Антиохијска православна црква је отказала учешће на Свеправославном сабору.

После Бугарске Православне Цркве, Свети Синод Антиохијске Патријаршије је одлучио да њена делегација не учествује на Свеправославном Сабору. Став може да буде промењен само под условом да се при водећој улози Цариградског Патријарха реши конфликт између Антиохијске и Јерусалимске Патријаршије.

Неслагања између старих патријаршија Антиохије и Јерусалима су настала пошто је у марту 2013. године Јерусалимски Патријарх Теофил основао своју митрополију у држави Катар. Антиохијска Патријаршија, која Катар сматра својом канонском територијом, и која нема могућност да утиче на одлуку Јерусалимске Патријаршије, је прекинула општење с њом у априлу 2014. године.

Раније су антиохијски јерарси изражавали незадовољство у вези с тим што је одбијање Цариграда да овај проблем размотри пре и за време Свеправославног Сабора свело на нулу све иницијативе за помирење, које су пре тога постојале, пошто је и Јерусалимска Патријаршија заинтересована за прећуткивање овог питања. А Цариградска Патријаршија, са своје стране, тежи да се Сабор, који треба да истакне улогу Патријарха Вартоломеја као првог међу равнима, организује без икаквих препрека и конфликата.

Антиохијска Патријаршија је искористила незадовољство и других Цркава, пре свега Бугарске, која је већ званично објавила своје отказивање учешћа на Свеправославном Сабору. Раније су своје примедбе на припрему Сабора и документа, која су предвиђена за њега, већ изражавао Свети Кинот Свете Горе Атонске, Грузијска и Еладска Црква.

Став Антиохијске Патријаршије одражава одлуке, које је донео њен Свети Синод:

  1. Да позове Његову Светост Васељенског Патријарха да уложи веће напоре како би се постигла сагласност по свим примедбама, које су изразиле Православне Аутокефалне Цркве, поводом Светог и Великог Сабора, за време, које је преостало до дана његовог сазива. Ако покушаји постизања једногласности зађу у ћорсокак, онда ће Антиохијска Црква апеловати да се сазивање Светог и Великог Сабора пренесе на каснији датум, кад буде могао да се обезбеди Православни консензус о питањима, предвиђеним за Сабор, о Правилнику његовог одржавања, као и о самој процедури његове организације;
  2. Антиохијска Патријаршија не може да учествује на Светом и Великом Сабору док се не уклоне узроци, који спречавају учешће на Божанској Евхаристији за време Сабора, то јест, док се не пронађе дефинитивно решење по питању упада Јерусалимске Патријаршије на канонску територију Антиохијске Патријаршије, који је довео до прекида општења са Јерусалимском Патријаршијом.
  3. Да потврди још једном значај учешћа свих Православних Аутокефалних Цркава на Светом и Великом Сабору и доношења одлука на њему уз свеопште учешће и сагласност, следећи принцип консензуса у циљу очувања јединства Саборне Православне Цркве;
  4. Да обавести све Православне Цркве о ставовима Антиохијске Цркве и о узроцима, који су довели до формирања ових ставова.
  5. Да позове верујуће заједно с њиховим пастирима да учествују својом молитвом, како би Дух Свети надахнуо Цркву на њеном путу за уједињење на добробит јединственог сведочења Христа у свету.

http://antiochpatriarchate.org/en/page/statement-of-the-secretariat-of-the-antiochian-holy-synod-on-the-6th-of-june-2016/1436/

Детаљније:„Свеправославни Сабор“ је остао без још једног учесника http://tsargrad.tv/article/2016/06/07/vsepravoslavnyj-sobor-lishilsja-ocherednogo-uchastnika