Четврти Молитвени црквенонародни сабор у Лозници код Чачка

DSC_0251

У недељу, 23. маја/5. јуна 2016 године, у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка, одржан је четврти Молитвени црквенонародни сабор. Сабор је организовала епархија рашко-призренска у егзилу.
По пријатном времену, подно чувене планине Јелице, окупило се око 1700 светосаваца из разних крајева Србије, србских земаља и расејања. Овогодишњи сабор је био посвећен великом угоднику Божјем, борцу за чистоту Вере, Преподобном Јустину Ћелијском.
Саборовање је започело Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију саслуживали су хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим и бројни свештенослужитељи епархије.
Окупљеном народу се архипастирском беседом обратио Владика Николај. У својој беседи Владика Николај је нагласио:
„Свети ава Јустин Ћелијски председава овим Сабором и благосиља нас. Нека би благи Господ са свим светим угодницима које славимо отворио и духовни вид српскоме народу, да прогледамо, да гледамо исто као што су свети апостоли и пророци, да у Духу Светом живимо и будемо истинска чеда Свете Православне Цркве, да славимо Бога, једнога Бога у три лица“.
Након Свете Литургије организовано је послушење за све присутне а затим је, у 12.00 часова, са радом почела Свечана Академија. Академију је пригодном уводном речју и добродошлицом отворио Епископ Артемије. Затим су монахиње епархије отпевале тропар и кондак Преподобном Јустину Ћелијском. Уследио је реферат Епископа Артемија на тему: „Преподобни Јустин Ћелијски, савремени Отац Цркве Божије“. После реферата монахиње су отпевале песму посвећену Преп. Јустину Ћелијском а хор из катакомбе у Гринбаху песму: „Вера наша, вера славна, вера наша православна“. Програм су својим анђелским гласовима додатно украсили мали светосавци из катакомбе у Мушветама и гуслар Радован Шојић. Посебну пажњу привукли су цитати из богомудрих списа Преподобног Јустина Ћелијског о светосављу, Европи и покајању. Саборску посланицу је прочитао хорепископ Максим. Текст посланице је једногласно прихваћен од свих присутних на Сабору.
На самом крају сви су сложно запевали песму „Са Косова зора свиће“.
Као и претходна три сабора и овај сабор у Лозници имао је за циљ да народ пробуди, укрепи у вери, упути како треба да живи и следује своје славне и свете претке. Судећи по радости која је зрачила са лица свих присутних, можемо рећи да је Сабор постигао свој циљ. На чему нека је Богу слава и хвала. Амин.

Уредништво

 

Видео прилог са саборске свечане академије је у припреми.

Фотогалерија

Извор: ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ