Свети и Велики сабор под знаком питања

The National Herald:  Дана 6. јуна решава се судбина Светог и Великог сабора

Васељенски патријарх Вартоломеј сазвао је хитан састанак архијереја у Фанару, услед озбиљних компликација које су настале у последњем тренутку. Сабор би требало да почне са радом 16. јуна ове године, на Криту.

vartholomaios.jpg

Информације листа The National Herald указују на то да су чланови Светог Синода Васељенске патријаршије позвани да се појаве у Фанару у понедељак ујутру. Свети Синод Васељенске патријаршије управо је завршио своје претходно заседање и чланови из Америке су се тамо вратили тек у суботу, што чини практично немогућим да и они буду присутни, осим митрополита Алексија из Атланте који је био у Верији у Грчкој где је као представник Васељенске патријаршије присуствао фестивалу.

Чини се да је Васељенски патријарх Вартоломеј посебно забринут због оваквог развоја догађаја у последњем тренутку. Још није донео коначну одлуку о томе како ће поступити, али све опције треба сматрати отвореним.

Поред тога по наведеном листу, информације из Атине указују на то да постоји забринутост на вишим нивоима власти о одржавању Сабора, јер утиче на међудржавне односе.

Било је и ранијих примедби које су се односиле на теме Сабора и припремна документа, економске и припремне аранжмане Сабора, изражена су многа мишљења и ставови, страхови и чињенице, укључујући обраћања Светогорске заједнице, али криза је кулминирала одлуком Црква Бугарске да не учествују и њеним захтевом да се Сабор одложи.

Поред тога, ту је и нерешено питање ривалства између две патријаршије, Антиохијског и Јерусалимског патријархата, које је проистекло из избора архимандрита Макариоса као „архиепископа Катара“ од стране Светог Синода патријархата Јерусалима, упркос тврдњама Антиохијског патријархатa да Катар географски спада у његову надлежност.
Са друге стране, узимајући у обзир информације које има Тhe National Herald – увидом у Записник бр. 35- са заседања Светог Синода РПЦ, које је одржано 03.06.2016.године, а којим је председавао патријарх Кирил, Свети Синод РПЦ донео је одлуку да се од Васељенског патријарха затражи да одржи Свеправославну конференцију, најкасније до 10. јуна 2016. године, како би Помесне Цркве имале могућност да добију одговоре на питања која су у међувремену отворена.

У Записнику се такође напомиње да Свети Синод Руске православне цркве разматра „озбиљне проблеме који су настали у току припрема Светог и Великог сабора који ће се одржати од 18. јуна до 26.јуна, а посебно одбијање Бугарске православне цркве да присуствује Сабору ако се исти не одложи, као и озбиљне критике изнесене у вези са припремом Сабора и нацртима докумената Сабора како од чланова Руске православне цркве тако и и других помесних Православних Цркава.

Поред тога, Записник са заседања Синода Руске православне цркве у петак, 3. јуна садржи још закључака:
– Одобравамо напоре око учешћа у припреми Светог и Великог сабора Православне Цркве, које је подузео патријарх московски и све Русије Кирил са представницима Московске Патријаршије у периоду после Архијерејског сабора РПЦ, одржаног од 2. до 3. фебруара 2016. године.

– Да се утврди предлог РПЦ за исправке нацрта докумената „Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом“ и „Мисија Православне Цркве у савременом свету“, које би свој коначан облик добиле након исказаних ставова архијереја, клирика, монаха и мирјана.

– Да се уочи да су на основу закључака анализа нацрта докумената Свеправославног сабора од стране Грузијске, Српске, Бугарске и Грчке Православне Цркве, као и Свештеног Кинота Свете Горе Атонске, понуђене суштинске исправке, које су умногоме сагласне с предлозима Руске православне цркве, а као такве захтевају темељно разматрање зарад проналска свеправославне сагласности.

– Даље, указују на то да решења Свеправославнога цабора могу бити усвојена само на основу консензуса (Одлука Сабора Предстојатеља Православних Помесних Цркава одржаног у периоду од 06. марта 9. марта 2014. године, тачка 2.а), то јест једногласном одлуком свих општепризнатих аутокефалних Православних Цракава, сматрајући да неучествовање на Сабору макар једне од њих представља непремостиву препреку за одржавање Светог и Великог сабора.

– У наставку констатују да решење Светог Синода БПЦ од 01. јуна 2016. године, као и наставак неизвесности око учешћа Антиохијске Патријаршије на Светом и Великом сабору, као и одсуство претходне сагласности око Правилника Сабора и документа „Света Тајна брака и препреке за њу“, значи да сада, када су до отварања Сабора остале још само две недеље, постоје озбиљни проблеми који захтевају хитну активност православних .

– Закључено је и да би излаз из ванредне ситуације која је настала могла бити организација ванредне Свеправославне конференције- саветовања ради разматрања новонастале ситуације и проучавања исправки за саборске документе које су понудиле Помесне Православне Цркве, да би се предлози усагласили.

Свети Оци Четвртог Васељенског Сабора благовесте: Црква је тело верних. Сви који су Христови повезују се у једно Христово тело. Христос је глава, а ми смо, према томе, удови, и треба да сачињавамо једно тело због нашег једномислија и једноверја.

Извор: Православље живот вечни