САМОЉУБЉЕ БОЖЈЕГ СЛУГЕ Владика исковао себе на златнику

Владика шумадијски Јован надмашио је остале епископе и урадио оно што нико није – исковао је свој лик на златнику, а самољубље се није ту завршило, па је његов лик и на кеси?!

Kult ličnosti: Zlatnik sa likom vladike Jovana

Исус Христос, Свети Сава, Свети Никола, Бели анђео… и владика шумадијски Јован. Овако би најједноставније и без коментара могао да се опише чин епископа шумадијског. Кроз историју је било владара који су ковали свој лик на златницима, али би они чешће били на полеђини, а примера ради Христос на наличју.

Међутим, код владике шумадијског је обрнуто – он је наличје, а манастир Студеница полеђина. Иако се ова светиња не налази у Епархији шумадијској којом управља Јован, завршила је на златнику са владиком јер је он осамдесетих година прошлог века био игуман студенички. Тако је владика овај свој животни период преточио у злато.
На кеси је, међутим, само епископ – из профила са својеручним потписом. Није необично да владике наруче штампање кеса, али то је до сада искључиво било са именом епархије и користе се око великих црквених празника за паковање дарова. Владика шумадијски је себе ставио на кесу, квалитетну, папирну и то црвене боје. Иначе, црвена боја у Цркви означава невино проливену Исусову крв на Голготи. Међутим, владика Јован никако се не би могао подвести под страдалника или било чију жртву.

On na lice, manastir Studenica na poleđinu: Vladika šumadijski Jovan
Поред куће коју је користио његов претходник епископ Сава, он је и саградио двор не баш у позлати попут бившег владике зворничко-тузланског Василија (Качавенде), али свакако међу најлуксузније опремљеним. До сада је једини владика са својим иницијалима на регистарским таблицама био млади епископ свенемачки Сергије, међутим, у ред је стала и стара гарда. На свом луксузном „фримонту“ владика Јован случајно или смишљено има своје иницијале – ВЈ. Није попут Сергија ставио и своје годиште уз иницијале, код Јована стоји чиста стотка – 100 ВЈ.

Na džip stavio registarske tablice sa inicijalima svog imena: KG 100 VJ
Владици Јовану ово нису прва „уздизања“ себе. Према сазнањима „Блица“, он је пре неколико година направио и календар са својим ликом. Дванаест месеци, а у сваком владика Јован, насмешен у другој одежди, боје прилагођене годишњем добу.

Пре доласка 2002. у Епархију шумадијску, владика Јован је био епископ тетовски, а потом дугогодишњи западноамерички са седиштем епархије у Лос Анђелесу

На питање како би Црква окарактерисала стављање лика на златник, кесу, календар, професор Теолошког факултета који је замолио да му не помињемо име каже: „Култ личности“.

– Култ личности којим владика показује да се није поставио као онај који треба да служи свима него је онај који се поставља изнад свих. Феудалац, а не духовник – поручује професор.

Извор: Блиц