Туск: Авет разлаза се надвила над Европском унијом

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је да они који верују у брзу и потпуну интеграцију Европске уније не схватају шта већина људи заиста жели.

Donald TuskОн је истакао да је садашња генерација европских политичара одговорна за стварање утопије о Европи без националних граница.

“Опседнути идејом брзе и потпуне интеграције, пропустили смо да приметимо да обични људи, грађани Европе, не деле наш евроентузијазам”, рекао је Туск.

Уместо тога, додао је, нови покрети и идеје супротни су идеалима Европе која би била уједињенија него што је сада, а они постају све популарнији.

У вези с тим, Туск је навео да ће у Британији 23. јуна бити одржан референдум о останку у ЕУ, као и да у Француској и Холандији, па чак и у Немачкој, јачају партије и покрети који су изразити противници Европске уније.

Према његовим речима, потпуно европско јединство можда не би био најбољи одговор на то.

“Авет разлаза се надвила над Европом, а чини ми се да визија федерације не био најбољи одговор на то, рекао је Туск”, преноси АП.

Они који су разочарани великом визијом будућности, додао је, траже да се са садашњом реалношћу носимо много боље него што смо то до сада радили, јер су данас евроскептицизам, или чак европесимизам, постали алтернатива тим илузијама.


Извор: Б92