Исказ преминулог чувара не може на суд

Од бесправног рушења приватних објеката у Херцеговачкој улици, прошло је месец дана, а Више тужилаштво још није покренуло истрагу о том случају. И даље је у току предистражни поступак. Смрт Слободана Танасковића, једног од сведока догађаја у Савамали, који је преминуо на ВМА, у међувремену изазива бројне контроверзе.

savamala-cuvar-n1

Да ли је у ноћи између 24. и 25. априла, када су рушени објекти у Савамали, почињено неко кривично дело и ко га је починио? Како би јавност добила одговоре на ова питања полиција је по налогу тужилаштва тек десетак дана после догађаја почела да прикупља податке. Одговора, међутим, и даље нема. Заштитник грађана у интервјуу Недељнику оцењује да се ради о „најопаснијој афери актуелне власти“.

„Не знам да ли су сви свесни да је организована, моторизована, опремљена, маскирана група људи два сата држала под опсадом један део територије Србије, суспендовала њен суверенитет усред главног града, заробила грађане који су се ту затекли и отишла када је сматрала да је завршила посао. Надлежни државни орган – полиција, није смео да реагује, чак ни да дође када је све било готово, плашећи се ваљда, како је министар објаснио, покиданих струјних каблова!“, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић.

Смрт Слободана Танасковића, који је о томе шта се дешавало у Херцеговачкој говорио за медије, изазвала је бројне реакције у којима се државни органи оптужују за његову смрт, или се он дискредитује као сведок.

Стручна јавност упозорава да је, због тога, обавеза надлежних да расветле цео случај сада још већа.

„Нико не би смео да злоупотребљава ову трагедију. Она мора да се врати у правне оквире. Тужилаштво најпре треба да поступа због свега онога шта се дешавало током ноћи када су рушени објекти у Савамали и да на тај начин и јавност коначно сазана шта се у том тренутку дешавало“, напомиње Милан Антонијевић, председник Комитета правника за људска права (Јуком).


Извор: Н1