Преминуо чувар порушених објеката у Савамали

Узрок смрти чувара Слободана Танасковића кога су пре месец дана насилници са фантомкама везали у једном од објеката предузећа „Искра” знаће се после обдукције на ВМА

Локација у Савамали на којој су усред ноћи срушени објекти (Фото Д. Жарковић)

Слободан Танасковић (58), чувар објеката у Херцеговачкој улици кога су маскирани људи везали и одузели му мобилни телефон када су усред ноћи 25. априла порушили петнаестак магацина и канцеларија у Савамали, преминуо је јуче на Војномедицинској академији (ВМА).

– Умро је у Клиници за гастроентерологију ВМА. Тачан узрок смрти биће утврђен обдукцијом која ће бити урађена у овој болници – потврдили су за наш лист на ВМА.

Танасковића су пре месец дана насилници са фантомкама затекли у једном од објеката предузећа „Искра”, чијих су више од 1.000 квадрата рушитељи сравнили за земљом. Душан Миљевић, власник ове фирме, каже да Танасковића није лично познавао, њега је ангажовала агенција за обезбеђење са којом „Искра” има уговор.

Министар здравља Златибор Лончар затражио је од ВМА да му достави комплетну здравствену документацију Слободана Танасковића, потврдили су за наш лист у Министарству здравља, како би се утврдило чињенично стање и околности под којима је пацијент преминуо

– Танасковићева смрт ме је веома погодила и забринула. Све што знам чуо сам од Слободанових колега из агенције који су били с њим пре неколико ноћи кад му је позлило и који су га касније обилазили на ВМА – наводи Миљевић.
„Искрине” објекте обезбеђивала је агенција „Кугуар”. Њен власник Златко Стевановић тврди да Танасковић није био запослен у његовом предузећу, али да су му радници обезбеђења „Кугуара” дозволили да користи неке од просторија да не би спавао на улици.

– Слободан је некада боравио на „Ластином” перону и неколико пута смо га затицали у кругу „Искре”. У почетку му нисмо дозвољавали да буде на простору који смо надзирали, међутим, када смо схватили да је реч о изузетно педантном и пристојном човеку, дозволили смо му да спава у једној од „Искриних” просторија. Иако никада није био наш радник, повремено је, у знак захвалности, обилазио круг и помагао нашем чувару из ноћне смене – тврди Стевановић и додаје да су му радници „Кугуара” доносили храну и одело, а да му је он поклонио и телефон, како би га подстакао да се укључи у нормалан живот.

Према Стевановићевим речима, Танасковића је упознао месец и по дана пре рушења, зна да је пореклом из околине Лајковца и да се повремено бавио продајом половних ствари на Зеленом венцу.

Поводом изненадне смрти сведока рушења у Савамали, се огласио Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја. Он је на блогу Б92 написао да је прошлог викенда мејлом обавештен о томе да чувар има здравствене проблеме и да је пребачен на ВМА. Шабићу је ту информацију послао један од људи чија је имовина уништена у Херцеговачкој пре месец дана.
У поруци је писало да је чувар из фирме за обезбеђење превезен на ВМА уз коментар да је реч о прединфарктном стању, а да је затим премештен са кардиологије због запетљаних црева.
– Последњи извештај који смо добили од његовог колеге из агенције који га је посетио јесте да су том јадном човеку на ВМА, због психичких проблема, везане и руке и ноге – преноси Шабић наводе из мејла.

Како је повереник написао, иако ништа поуздано не зна о околностима смрти чувара, очекује да ће информације о томе бити саопштене без одлагања.
– Али, знам да је и иначе велика, огромна, неизвршена, а неспорна обавеза надлежних да јавности Србије објасне шта се све крије иза догађаја у ноћи 25. априла, од данас још већа, много већа – написао је Шабић.

СДС: Испитати околности смрти сведока рушења

Градски одбор Социјалдемократске странке (СДС) затражио је од надлежних органа да најхитније испитају околности под којима је преминуо сведок рушења у Херцеговачкој улици Слободан Танасковић.

– Неопходно је да надлежне институције што хитније изађу у јавност са резултатима истраге и веродостојним лекарским извештајем о узроку смрти преминулог чувара и непосредног очевица рушења. Недопустиво је да ни након месец дана нема помака у истрази, што после смрти једног од сведока цео случај чини још више забрињавајућим – каже председник ГО СДС-а Александар Ивановић.


Извор: Политика