БГ: Одржан протест иницијативе „Не давимо Београд“ / ФОТО

Београд — Испред Скупштине града Београда одржан је протест поводом рушења објеката у Савамали, у организацији иницијативе „Не да(ви)мо Београд“.

Ne davimo Beograd protest

На почетку је минутом ћутања одата почаст чувару објеката у Савамали Слободану Танасковићу и сведоку рушења, који је јутрос преминуо на ВМА, а потом су се с импровизоване говорнице окупљенима обраћали представници поменуте иницијативе, невладиних организација и гости иницијативе из Ниша и Краљева.

Како јавља Н1, грађани на протесту, који превентивно обезбеђује полиција, носе транспаренте „Неће вам проћи“, „Ко се боји малог још?“, „Скините фантомке“, „Фантоми из скупштине“, „Вучић све зна“, „Због слободе“, „Пале су маске, када ће и влада“, као и мале заставице са натписима с једне стране „Чији је град?“ и „Наш град!“

Протесту су се придружили и представници политичких партија, међу њима и Борис Тадић, Зоран Живковић, Санда Рашковић Ивић, Драган Маршићанин, Ðорђе Вукадиновић…

Испред Скупштине града био је постављен камион са озвучењем и пре почетка пуштала се музика. Окупљени су носили заставице на којима пише „Наш град“ и дували у пиштаљке.

По завршетку скупа упутили су се у протестну шетњу под називом „Чији је град?“, Тргом Николе Пашића, Нушићевом, Светогорском, Таковском, поред зграде РТС-а и назад, до Старог двора.

Објекти у Херцеговачкој улици срушени су у ноћи између 24. и 25. априла, а по изјавама сведока, објекте су багерима порушили људи с фантомкама на главама.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је тим поводом да је реч о нелегалним објектима, да рушење није било обављено у складу с правном процедуром и да очекује да ће надлежни органи испитати ко стоји иза тога и проценити све околности.


Извор: Б92