Високи Дечани у опасности: Албанци најављују „ескалацију“

Дечани — Уочи протеста због враћања земљишта манастиру Високи Дечани, први човек Дечана каже да не искључује ескалацију ситуације.

Visoki_Decani i šiptariРасим Сељманај је за косовске медије рекао да зна ко је одговоран за одржавање мира, али и додао да је у позицији да мора да брани интересе грађана, као и да њихов интерес није да земљиште буде додељено манастиру Високи Дечани.

“Проблем је и то што суд легитимише одлуку Слободана Милошевића, суд није требало да се меша. Очекујем да земљиште буде враћено општини Дечани или њеним грађанима“, навео је Сељманај.

Истакао је и да су власти у Дечанима “увек покушавале да успоставе добре односе са манастиром Високи Дечани“.

“Оваква одлука суда је противна пријатељским односима. Не знам како ће користити то земљиште када је 60.000 становника против одлуке да то земљиште може да користи манастир. То је проблем који уједињује све грађане, без обзира на партију којој припадају“, додао је Сељманај.

Он је и на Фејсбук страници позвао на демонстрације, тврдећи да је одлука уставног суда о потврђивању манастиру Високи Дечани власништво над 24 хектара земље „неправедна и под утицајем политике“.

Након одлуке суда, у среду ће бити одржана ванредна седница скупштине општине Дечани, после које ће бити одржан протест.

Манастиру Високи Дечани су 24 хектара земљишта, које локални Албанци желе да присвоје, враћена одлуком владе Србије 1997. године.

Приштиншки медији преносе да је због противљења локалног руководства и албанске заједнице одлуци Уставног суда, Кфор појачао обезбеђење око манастира Високи Дечани.

Из манастира Високи Дечани је за Б92 незванично речено да постоје информације да ће власти Дечана затворити школе како би довели децу на скуп, али и да се неће званично оглашавати све док се не чују захтеви Албанаца са протеста.


Извор: Б92