Манастир Светог Николаја свечано прославио храмовну славу

DSC_0254 У недељу, 9. маја/22. маја,  на дан празновања Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског   Чудотворца,  манастир   Светог  Николаја   у   Лозници   код   Чачка   свечано  је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију, поводом храмовне славе, служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког  Г.Г. Николаја и  11 свештенослужитеља епархије. У прослави храмовне славе учешће је узело бројно монаштво епархије и око 400 верника из свих крајева Србије. Многи од њих су се на Литургији сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

У току Литургије, епископ Артемије је у чин протосинђела произвео јеромонаха Прохора  (Ацковића), настојатеља манастира Светог  Великомученика Георгија у  Доњој Јошавки  (Република   Српска),   а   ђакона   Далибора  (Јовића)  рукоположио  у чин свештеника.

Након Свете  Литургије  епископ Артемије  је  обавио чин резања славског колача и благосиљања   кољива   које   су  принел: сестринство манастира, ктитор  манастира   и   свечар   Светог Николаја Милоје Стевановић из Чачка и овогодишњи домаћин славе Славиша Арсић из Београда.

За следећу годину за домаћина славе пријавио се Зоран Шпајаковић из Чачка.

У својој  архипастирској беседи епископ Артемије је  говорио о Светом Васкрсењу Христовом и о Светом Николају као предивном сведоку васкрслог Господа Христа, као правилу вере и обрасцу кротости. На крају своје беседе Владика је поучио своју паству:

„Свети отац наш Николај јесте дивни пример, као што се у  његовом тропарукаже, да је он правило вере и образац кротости. Значи, треба да се угледамо на њега, да живимо као што је он живео,  да држимо веру коју је он  држао и као је он држао и да будемо, такође, милосрдни као што  је он био милостив према невољнима, према сиромашнима,  према беднима. Али, пре свега он је био велики ревнитељ за истину Божју, за правду Божју, за веру праву у Господа Христа и Његово Васкрсење “.

После   Свете   Литургије   приређена   је,   од   стране   сестринства   и   овогодошњих домаћина,   трпеза   љубави  за  све   присутне.   За  време   трпезе   љубави, сестринство овог катакомбног манастира,  као и неки од верника, приредили су краћи програм.

На крају је, како то неписано правило налаже, прослава храмовне славе овековечена заједничком фотографијом архијереја, монаштва и верног народа.

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.

 

Фотогалерија

Извор: ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ