У Црколезу код Истока украдено осам крава из штале – Зоран Влашковић

 

Извештава Зоран Влашковић

У поноћ 21. маја, субота, Милосаву Белошевићу у селу Црколез код Истока украдено је  осам крава потврдили су представници локалне самоуправе источке општине са седиштем у Осојану.

CrkolezНепознате особе, провалиле су у шталу, тако што су порушиле спољни део зида, наспрам улаза у шталу и  кроз отвор су успели да изведу осам грла крупне стоке. Белошевић је крађу и провалу уочио ујутру , када је кренуо да поспреми око стоке.

Породица Милосава Белошевића има шесторо чланова, од којих је четворо деце. Овој породици је украдена стока била основни извор прихода. Нико од чланова породице нема сталан посао. Белошевићи обрађују више хектара земље.

Мештани села  кажу да су у Црколезу и још неколико српских села, као скоро у селу Бање, СО Србица, учестале крађе стоке и пољопривредне механизације, која је основни извор егзистенције преосталих Срба у источкој општини.

У Црколезу  је данас  22 куће Срба, са око стотинак житеља. Ово је једино село у општини Исток из којег већи део  Срба није одлазио 1999. године. У селу је основна школа и здравствена амбуланта.