Власник срушеног објекта: Прво одузели плац за паркинг

Vlasnik srušenog objekta: Prvo oduzeli plac za parking
Власник срушеног објекта: Прво одузели плац за паркинг

Власник фирме Иска, Душан Миљевић, чијих 1.000 квадратних метара пословног простора је срушено у Херцеговачкој улици у Београду, каже да их је градила државна фирма пре 50 година, а да он није додао ништа од када је купио предузеће. Како каже, осим што му је имовина срушена, Град је извршио и бесправну експропријацију 1.400 квадрата земљишта.
Миљевић је у саопштењу навео да је фирму Искра купио пре шест година на јавној лицитацији, а да је у документацији јасно била набројана имовина бившег државног предузећа – преко 1.000 метара квадратних пословног простора и 1.400 метара квадратних земљишта, све у Херцеговачкој 4-6 у Београду.

„Данас Искра нема ништа. Свих 1.000 м2 купљених објеката у ноћном препаду су порушили маскирани људи, а 1.400 м2 земљишта Град Београд је недавно бесправно експроприисао од особе умрле пре више од 30 година, игноришући судско поравнање покојнице са фирмом Искра из 1984. године које је било део продајне документације. Искрини компјутери, намештај, документација и сва опрема у магацинима уништени су под рушевинама, а градске службе су остатке експресно почистиле као шут“, тврди Миљевић.

Додаје да у тренутку рушења ниједан објекат његове фирме није испуњавао законске услове да буде срушен, пошто су неки објекти имали важећу привремену дозволу, неки важећу употребну дозволу, а неки важећу грађевинску дозволу.

Savamala

Савамала 

„Фирма Искра налазила се на истој локацији у Херцеговачкој 4 још од оснивања свог првог правног претходника 1946. године, дакле целих 70 година. Срушене објекте изградила је као државна фирма, за своје потребе, већину пре 50 година, а ни један метар квадратни није сазидан пошто сам ја Искру купио из стечаја“, наводи Миљевић.

Каже да су сви остали објекти у време рушења били под заштитом Закона о озакоњењу и додаје да је Искара редовно испуњавала све своје пореске обавезе, укључујући и порез на имовину.

„Желим овом приликом да обавестим јавност и да од тренутка кад сам 2010. преузео Искру и важеће уговоре о закупу са закупцима пословних простора, уследио је потпуно невероватан след догађаја које је тешко препричати и у које је још теже поверовати, али који добро илуструју степен пропасти институција државе Србије“, наводи се у саопштењу власника Искре.

Све почело 2011. године

savamala
савамала Извор: КРИК

Он тврди да је Општина Савски венац 2011. године неке од закупаца пословног простора у власништву Искре наговорила да са општином потпишу уговоре о закупу локала, иако су постојали важећи уговори са Искорм.

„Неки закупци Искре послушали су Општину и престали да плаћају Искри. Не знам да ли су и колико дуго плаћали Општини, а Искра их је наравно тужила за кирију и исељење и добила те спорове, али тек после више година. Скандалозно, једно од исељења онемогућили су челници општине Савски венац који су личним присуствовом и интервенцијом спречили судског извршитеља да спроведе правоснажну судску пресуду исељења“, тврди Миљевић и додаје да је после тога ангажован вештак који је закључио да локал из ког се закупац мора иселити – не постоји.

Власник Искре каже да је Извршни суд прихватио овај закључак без изласка на терен, а да је закупац наставио да користи локал без плаћања кирије, све док није срушен у ноћи између 24. и 25. априла.

Потом је, како тврди Миљевић, уследило рушење зидане ограде, за коју влансик каже да Искра има важећу грађевинску дозволу.

„Инспекција је ‘из незнања’ то решење насловила на НН лице, а не на Искру, па потом, пошто Искра није НН лице, не дозвољава Искри да уопште буде странка у поступку“, открива власник Искре.

Beograd na vodi, Savanova

Београд на води, Саванова Извор: Н1

Како каже, багери су током рушења, “случајно” срушили и мањи објекат који је био под судским спором, а потом је уследило преузимање те половине Искриног дворишта и изградња паркинга ЈКП Паркинг сервиса на њему, одмах уз ресторан Сава Нова.

„Судски спор за сметање поседа против општине је у току, а спор против ‘Београда на води’ и њиховог извођача ‘Милениум тим’ после годину дана још чека прво рочисте“, каже Миљевић.

Његов следећи „спор“ са Београдом на води и градским властима десио се, како каже, у ноћи 17. септембра прошле године када су дуж Херцеговачке улице, преко врата и прозора Искриних локала, постављени велики рекламни панои „Београда на води“.

„Пошто се од тих рекламних паноа није могло ни ући у Искрине локале, пријавили смо случај полицији и комуналној полицији које су у први мах зауставиле овај покушај, али је потом комунална полиција јавила да су све проследили општинској инспекцији, а полиција је наредила да паное не дирамо“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да су панои уклоњени неколико месеци касније после јаког ветра, када се показало да су нестабилни и опасни за пролазнике.

„Надам се да је након горе описаних догађаја свима јасно је да је недавно ноћно рушење 1.057 м2 Искриних објеката од стране непознатих маскираних људи само кулминација једног истог вишегодишњег пројекта. Владавина права и неприкосновеност приватне својине је оно по чему се успешне земље разликују од неуспешних. Пречице воде тамо где смо сад“, каже власник Искре и додаје да од надлежних државних органа очекује обештећење за претрпљену штету и изгубљену добит.

Извор: Н1