РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ И ЗАГОВОРНИК БОМБАРДОВАЊА СРЈ – Студенти у Америци оштро протествовали против Медлин Олбрајт

Професори и студенти калифорнијског женског колеџа „Скрипс“ жестоко су се успротивили плану да бивша државна секретарка Медлин Олбрајт говори на церемонији додељивања диплома. У отвореном писму, Олбрајтову су оптужили да је „ратни злочинац“ и да је „била кључни заговорник бомбардовања СР Југославије“.

На сајту студенских новина, „The Student Life“, 28 студената и чланова наставног особља објавиле су писмо у ком су набројане све грешке Медлин Олбрајт током њеног активног политичког деловања на највишим функцијама у амерчкој и међународној администрацији.

– Позната нам је проблематична изјава коју је недавно Олбрајтова изнела у јавност „да постоји посебно место у паклу за жене које не подржавају Хилари Клинтон“. Ипак, наше противљење везано је за њено деловање на месту амбасадора САД у УН и државног секретара САД.

Док је била на тим функцијама, подржавала је политику која је довела до смрти милиона људи. У познатом интервјуу у емисији „60 минута“ када су је питали да ли је смрт пола милиона деце у Ираку вредно санкција, одговорила је: „Мислим да је то био јако тежак избор, али да, мислим да је било вредно“.

Иако је седам година касније изразила жаљење због ових речи, чињеница је да је Олбрајтова подржавала санкције, који су укључивале и забрану увоза лекова, вакцина, хлора (потребног да се очисти вода) и других материјала који су потребни да се санирају последице бомбардовања 1990-91 године када је америчка војска бацала бомбе са осиромашеним уранијумом на Ирак.

Због овако оштрих санкција многе дипломате УН са дугогодишњим каријерама поднеле су оставке, а једна од њих, Денис Халидеј, санкције Медлин Олбрајт назвала је „обликом геноцида“ – стоји у отвореном писму у коме се још додаје да је „више Ирачана умрло због 13 година санкција које су САД увеле и контролисале, него због америчке инвазије 2003. године и окупације која је уследила“.

– Олбрајтова је, такође, била кључни заговорник бомбардовања Југославије, што се сматрало „хуманитарном мисијом“. Међутим, бомбардовање је било повезано са напорима САД да се супротставе Русији у Европи, а Југославији је дат избор између прихватања мировног уговора који је дозвољавао окупацију земље и америчког бомбардовања. Хиљаде су убијене и већина инфраструктуре земље је уништена, што је исход НАТО агресије на челу са САД.

Осим одлука везаних за Југославију и Ирак, у писму Олбрајтовој се замера што није ништа учинила, иако је знала шта се дешава, да спречи геноцид у Руанди.

Студенткиње наводе и да је Олбрајтова као део Клинтонове администрације била кључна особа у спровођењу такозваног „Плана Колумбија“ преко којег је прикупљено неколико милијарди долара за помоћ тој земљи, од којих је 80 одсто попримило облик војне помоц́и снагама безбедности у време када су те снаге повезане за десничарским паравојним снага.

– Као женски колеџ либералних уметности, требало би да промовишемо напредак жена и трансродних особа, а не да само имитирамо и славимо појединце који су део државне силе САД и користе њено насиље – наводи се у писму.

На ове речи бивша америчка секретарка реговала је оштро. За „Лос Анђелес тајмс“ рекла је да су студенти „дужни да саслушају људе са којима се не слажу“ пре него што употребе феминистичке аргументе.

– У свету постоји много места за мушкарце медиокритете, али нема простора за жене медиокритете – рекла је Олбрајтова.

Потписници писма на крају су најавили да из протеста неће присуствовати додели диплома на којој је Олбрајтова ипак говорила пред 600 присутних.

Ово није први пут да су студенти негодовали због предавања Олбрајтове. У Сиракјузу су студенти протестовали када је Олбрајтова држала предавање из етике, оцењујући то као „апсолутну увреду значењу етике“.

На сличну рекацију наишла је и Кондолиза Рајс пре две година када су студнети Рутгерс универзитета протествовали због њене улоге у рату у Ираку.


Извор: Блиц