Чудо Божије: ЊУЈОРК – Икона Светог Саве и дрвени крст у пожару остали нетакнути

Фото: Ало!

Фото: Ало!

Чудо божје! Иако је целу Цркву Светог Саве у Њујорку на Васкрс под још неразјашњеним околностима прогутала ватрена стихија, икона Светог Саве и дрвени крст висок читав метар, остали су нетакнути!

***

Такође, ни бронзана биста Николе Тесле, познатог научника и проналазача, која краси улаз у цркву, великим чудом није претрпела никакву штету у том пожару.

Икону која се налазила у канцеларији старешине цркве Ђокана Мајсторовића, у којој је све изгорело, и дрвени крст ватра, иако је буктала свуда око њих, није дохватила. Свештеници цркве су их тако и након гашења пожара пронашли у стању у којем су их оставили када је црква на том месту још постојала! На који начин су та два предмета преживела страховит пожар, због којег српска заједница у целом свету, а посебно у Њујорку, данима тугује, још нико не зна.

Обрад Кесић, један од лидера српске заједнице у Америци, преноси за „Ало!“ импресије с лица места.
– Овде је слика јако тужна. У недељу су долазили амбасадор и делегација из Србије, а ми смо у понедељак обишли нашу светињу. Штета је огромна, требаће много новца да би се надокнадило, али у целој причи најфасцинантније је то што је икона Светог Саве и велики дрвени крст остали потпуно нетакнути. То је заиста чудо – прича Кесић за „Ало!“ након обиласка наше светиње.

Свештеници су чудом спасену икону одмах узели и пронели је кроз град. Тај несвакидашњи догађај у једној таквој ситуацији према речима свештеника Веље Стојаковића, пароха цркве у Ораховцу, не представља неко велико изненађење.

Овде је пронађен знамен, Фото: Ало!

Овде је пронађен знамен, Фото: Ало!

– То је знак. Бог никада не допушта да један такав догађај прође незапажено. Бог нам је тиме дао јасан знак да има наде да ће се све вратити у нормалу и да су нам потребни само жеља и воља да то увидимо. На Васкрс, највећи хришћански празник, нам се десило неколико трагедија ове године, изгорело је више светиња, а околности су још неразјашњене. А то што су икона и крст спасени, симболизују да није све изгубљено … – објаснио је отац Веља за „Ало!“.

Иначе, Саборна црква Светог Саве у Њујорку јуче је саопштила да ће светосавска заједница и црква наставити службе када се буду стекли услови за то.

– Заједница Светог Саве упућује своју искрену захвалност преосвештеном владици Митрофану, као и званичницима цркве других деноминација, који су нам одмах притекли у помоћ својим присуством, подршком и молитвама. Дубоко ценимо подршку заједнице, укључујући и понуде из других религијских организација да нам уступе своје богомоље на располагање у овом периоду транзиције и обнове. Ваше несебичне и великодушне понуде, као и морална и материјална подршка помажу да будемо истрајни и дају нам снагу да наставимо са нашом мисијом добре воље и љубави за све људе и свуда – саопштили су из цркве.

Подсећања ради, српска православна црква Светог Саве у Њујорку, једно од архитектонских блага наведених у Националном регистру историјских локација и знаменитост града Њујорка, трагично је уништена у пожару у недељу, 1. маја 2016. године, на Васкрс. Узрок пожара је под истрагом. Здање је пројектовао прослављени архитекта Ричард Апџон, а изградња је почела 1842. године. Црква је освећена 1855. године као „Тринити Капела“, а продата је српској заједници 1943. године.

Чудотворну икону пронели улицама Њујорка, Фото: Ало!

Чудотворну икону пронели улицама Њујорка, Фото: Ало!

Истрага у три правца

Кесић каже да се воде три паралелне истраге како би се открио узрок страховитог пожара. – Случај истражују на првом месту њујоршка полиција и ватрогасци, затим фирма која се бави осигурањем и сама црква која је ангажовала свог инжењера да све провери. За сада нема никаквих информација нових, и претпоставке су да ћемо нешто конкретније узроку пожара знати за четири до шест недеља – наводи наш саговорник.

Извор: ФБРепортер