КиМ: Албанац уз повике „Ваше место је у Београду, марш у Србију“ напао екипу ТВ „Мост“; Подметнут пожар на кућу Срба, повратника у село Томанце

На кућу Љубомира Радојевића у селу Томанце, општина Исток, подметнут је пожар, саопштило је „Министарство за заједнице и повратак“.

„Министар за заједнице и повратак“ Далибор Јевтић истиче да је подметање пожара на кућу која се гради за повратничку продицу Радојевић лоша порука и она у великој мери угрожава повратак.

„Не може се подметањем пожара, пљачкањем, нападима на имања повратника градити боља будућност међу народима. Случај је пријављен полицији и ја очекујем бржу рекацију полиције и када је у питању овај али и сви остали нерасветљени случајеви. Ја лично нећу допустити да овакви инциденти умање жељу повратника за повратком, јер ћу се против инцидента у повратничким срединама борити свим расположивим законским механизмима али и упорношћу у капацитету које МЗП има“, изајвио је министар Јевтић.

Кућа породици Радојевић гради се преко пројекта ПРК4, који финансира Европска унија заједно са Министарством за заједнице и повратак а пројекат спроводи Међународна организација за миграције.

Млађи Албанац напао је данас екипу Телевизије Мост, док је у Обилићу била на терену, псовао их , називао погрдним именима а сниматеља ударио држаљом од лопате.

Данас око 11 часова , новинарка Јасмина Стојковић, сниматељ Бобан Секулић и возач Александар Столић нападнути су у центру Обилића док су снимали кадрове за прилог који су радили.

„Млађи Албанац пришао је нашој екипи, псовао , викао и вређао нас , говорио је шта ћете ви овде , ваше место је у Београду, марш у Србију“ испричала је новинарка Јасмина Стојковић и додала да је вероватно нападач реаговао на београдске регистарске таблице њиховог аутомобила.

Он је потом лопатом коју је узео из оближње продавнице замахнуо према сниматељу и ударио га у руку.

Све то је посматрала велика група Албанаца која није реаговала . Екипа је позвала полицију , дошли су после десетак минута иако се полицијска станица у Обилићу налази у непосредној близини места где се све то дешавало.

У међувремену нападач је побегао а екипа Телевизије Мост одведена је у полицијску станици да дају изјаве.

Извор: НСПМ