Шест атонских манастира је подвргло критици документ «Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом»

235384.pШест атонских манастира (Кутлумуш, Ксиропотам, Зограф, Каракал, Филофеј и Григоријат) је наступило с критиком докумената, усвојених на Скупу Поглавара Помесних Цркава у Шамбезију  (21-28. јануар 2016. год.).

У писменом виду светогорци су Светом Киноту Свете Горе Атон изразили своју забринутост и узнемиреност у погледу Свеправославног сабора. Због посебне важности питања, донета је одлука да се размотре документа Свеправославног сабора на Заседању Представника и Игумана светогорских манастира после празника Васкрса.

У свим објављеним посланицама атонских манастира критици је подвргнут документ „Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом“.

У посланици манастира Григоријат се истиче да је главни проблем овог документа „нејасно коришћење термина „Црква““. По мишљењу братије Григоријата, Православна Црква садржи сву пуноћу истине. Неопходно је да се у текст унесу измене како људи, који су ван црквене ограде, не би стекли утисак „да нема потребе да се тражи пут повратка у окриље „Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве – Цркве Православне“.

Текст „Света тајна брака и препреке на путу до ње“ по мишљењу братије Григоријата садржи одредбу која легализује богословски нетачно „богословље о крштењу“. По питању „мешовитих бракова са инославнима“ монаси Григоријата предлажу да се не преузимају новотарије, већ да се поштују свештени канони Православне Цркве.

У посланици Григоријата критици је такође подвргнут документ “Мисија Православне Цркве у савременом свету”. Монаси Григоријата сматрају да је по том питању неопходно повући границу између позиције Православне Цркве и инославних „цркава“, те наступају с критиком извесних погрешних савремених богословских теорија о људској личности, које су се одразиле на овај документ.

Монаси манастира Филотеј су се у својој посланици усредсредили на критику документа „Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом“. Они су изразили наду да ће на Сабору успети да избегну сваку форму признавања црквености инославних.

У посланици манастира Каракал се посебно каже: „Како следи из проучавања текстова, одобрених на предсаборним саветовањима, многе формулације, које се тичу важних еклезиолошких проблема, изгледају опасне и двосмислене, оне дозвољавају тумачење, које одступа од православних догмата“.

Најважније одредбе посланица манастира Кутлумуш, Ксиропотам и Зограф АgionОros.ru ће објавити у најскорије време.

Извор:ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ