Цене бензина без државних такси у Босни и Херцеговини и Босни доста су више него у Србији. Тако бензин у БиХ кошта око 470 евра за 1.000 литара, а за толику количину у Македонији ваља одвојити и до 490 евра. Та цена је у Србији око 420 евра. Али, када се на то додају и државна захватања, Србија „бежи“ далеко више од обе државе. Цена за 1.000 литара у БиХ је 910 евра, у Македонији око 1.000, а код нас – 1.055 евра!

У БиХ, компанијске цене бензина и ТНГ су чак нешто веће него у Србији, а дизела готово исте или тек незнатно мање – каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије. – Међутим, када се додају наша знатно већа државна захватања малопродајне цене у Србији су далеко више.

Разлика у дизелу још је много већа. У Србији су цене дизела без државних такси нешто веће него код суседа, али минимално. Када се држава „угради“, разлика је више од 300 евра за 1.000 литара!

 

ПРАТЕ ПРОМЕНЕ

Све промене на међународном тржишту одражавају се и на домаће тржиште, зато што је Србија „дебело“ зависна.

– Цена сирове нафте БРЕНТ падала и то су са малим кашњенем пратиле цене у малопродаји у Србији – наводе из УНКС. – После 20. јануара су цене БРЕНТ нафте почеле да расту, али су у Србији малопродајне цене још око месец дана биле ниже. Онда је уследио константан раст.


Извор: Вечерње новости