Нова трагедија: Јеленовка

У ноћи 27. априла минобацачкој ватри од стране украјинске војске био је подвргнут контролно-пропусни пункт “Јеленовка” јужно од Доњецка. Притом су пострадали мирни људи, има погинулих и рањених. Директно су регистровани погоци најмање два аутомобила од којих је један потпуно изгорео.

То већ није прва трагедија која се догодила на контролно-пропустним пунктовима који деле ДНР и Украјину. Украјинска страна не жури посебно да оформи документа онима који излазе са територије Републике, приморавајући људе да по неколико дана чекају свој ред на пресецање линије додира. У КПП се окупи колона исчекујућих – ДНР су напустили, у Украјини нису доспели… И управо те људе је украјинска војска одабрала у својству своје следеће жртве.

Стигавши ујутро на место трагедије, шеф ДНР Александар Захарченко је у првом тренутку изразио саучешће родбини и блиским пострадалим.

11 (1)

Пред нама је хришћански празник Васкрс, потом 9 и 11. мај. У сваком случају они ће нас гађати и прве провокације ми већ видимо. Веома ме разочарао лош рад ОЕБСА. То зачуђује. Поново је присутна политика “двојних стандарда”. Украјински војници су знали да су овде мирни житељи и пуцали су по њима. Ако затворимо КПП, то ће бити кршење људских права. Људи морају имати слободу кретања – приметио је Александар Захарченко.

11 (2)

13 (1)

13 (2)

У Јеленовци се десила права трагедија. Како изјављују стручњаци, директно су на пункт пале 4 гранате од 120 мм. Пострадали су, погинули, људи који ни за шта нису криви. Погинуло је четверо људи, но, можемо рећи пет, зато што је жена била трудна. Постоји рушење болница, кућа. То је веома болна трагедија – рекао је шеф локалне администрације Јеленовке Игор Сјакерин.

  • Данас су украјински силовици отворили ватру из забрањених врста наоружања са свих позиција у рејону насељеног места Славноје по Јеленовци – истакао је за време брифинга заменик Команданта корпуса МО ДНР Едуард Басурин.
  • Удар су наносили из калибара 120 и 82 мм, по колони цивилних аутомобила, – наставио је Едуард Басурин, – која се формирала недалеко од пропусног пункта. Гађање мирних становника вршено је уз корекцију беспилотних средстава украјинских снага, које смо ми регистровали у то време над Јеленовком. Ми имамо све основе да сматрамо да су жртве међу мирним становништвом биле испланиране од стране украјинске војне команде.

Ми смо јуче регистровали дислокацију радикалних националистичких батаљона у том рејону, који су заузели прве позиције 14 омбр око линије борбеног додира.

Према подацима наше обавештајне службе, корекцију ватре и гађања вршиле су јединице 14 бригаде под контролом пуковника Жакуна А.Н.

Непосредно руковођење добијеним обавештајним подацима са беспилотних летелица и корекцију ватре остваривао је начелник обавештајне бригаде мајор Тигаренко О.А.

Наређење за наношење минобацачког удара по мирном становништву је издао командир бригадне артиљеријске групације пуковник Паршиков И.А.

Циљ крвавих провокација било је испровоцирати јединице ОС ДНР на отварању ватре по позицијама украјинских националиста, а такође оформити јавно мњење да је терористички акт који у блиској будућности планира украјинска команда против мирног становништва и националистичких батаљона на територији коју контролишу ОСУ, извршиле наводно Оружане Снаге ДНР као освету за погибију мирних становника под Јеленовком – огорчено је рекао заменик Команданта корпуса МО ДНР Едуард Басурин.

  • Практично овај случај потврђује да је команда снага за специјалне операције ОСУ приступила реализацији припреме догађаја за чињење низа диверзија и терористичких акција на територији Украјине са циљем да за то оптужи руководство ДНР. Ова дејства према мишљењу украјинских силовика, дозволиће злочиначком режиму у Кијеву да развије до 9. маја рат на Донбасу са новом силином – саопштио је присутним новинарима Едуард Басурин.

Током брифинга Едуард Басурин је истакао да украјински силовици настављају да око линије борбеног додира концентришу наоружање забрањено Минским споразумима.

  • Посебно је обавештајна служба ДНР у рејону насељеног места Првомајскоје, до 10 км уздуж линије додира, регистровала довођење осам самоходних артиљеријских комплекса 2С3 “Гвоздика”, а такође и 6 теретних аутомобила са муницијом. Сви подаци обавештајаца по примећеним летећим средствима ОСУ предати су представницима СММ ОЕБС-а ради предузимања одговарајућих мера – истакао је за време брифинга заменик Команданта корпуса МО ДНР Едуард Басурин.

У резултату тог жестоког артиљеријског гађања погинуло је шест мирних житеља, јер је једна жена била трудна.

У овом тренутку позната су презимена погинулих: Дикарин Анатолиј Александрович, 1963 и Виљенко Владимир Петрович, 1982.

Више мирних житеља је рањено, са различитим степеном тежине рањавања: Чипак Михаил Петрович, 1961; Добров Золтан Анатољевич, 2001; Песенчук Павел Викторович; Дикарнина Елена Трофимовна, 1965; Бамбула Таисија Владимировна, 1985; Рјабцов Валериј Дмитријевич, 1965. Информација по пострадалим се утачњава.

У изјави коју је данас дао шеф Републике Александар Захарченко, изражен је његов однос према трагедији која се десила:

“У ДНР су поново од украјинских граната погинули мирни становници, а Украјина је још једном демонстрирала читавом свету да представља терористичку државу.

Данас, 27. априла, јакој минобацакој ватри са украјинске стране подвргнут је контролно-пропусни пункт “Јеленовка”. У резултату гранатирања погинула су 4 мирна становника, међу њима и трудна жена, више од 8 људи је рањено са различитим степеном рањавања. У име целог народа Републике и у своје лично име хтео бих да изразим своје саучешће родбини и блиским погинулих, који су постали невине жртве “државе” Украјине.

Трагедија на КПП “Јеленовка” предтсавља чудовишну потврду тога да Кијеву није потребан мир на Донбасу. И то није једноставно кршење Минских споразума – то је демонстрација “силе” западним лидерима који су иступили као гарант мирног регулисања и у последње време почели инсистирати на испуњењу Минских споразума. Није случајно да је гађање Јеленовке наступило одмах после посете вискорангираног чиновника из САД и захтева од Кијева да испуни своје обавезе у складу са Комплексом мера. Трагедија на КПП “Јеленовка” – представља чудовишну потврду тога да су  кијевски националисти већ изјавили Кијеву да је то издаја од стране САД и да гађање Јеленовке представља “одговор” од бандероваца америчким и европским дипломатама.

Према подацима наше обавештајне службе, са те стране линије раздвајања под Јеленовком не стоје снаге ОСУ, него терористички батаљон “Ајдар”. Таква врста крваве провокације је потпуно у стилу каратељних батаљона. Можда је време да западни лидери отворе очи и часно признају да они у Украјини штите злочиначки режим који је спреман да зарад нељудске бандеровске идеологије и очувања власти убија мирне житеље?

И у бези са тим, захтевам од Мисије ОЕБСА и постављам им питање – зашто тако озбиљна организација не примећује отворене злочине кијевске каратељне армије? Зашто, када украјинска војска по ко зна који пут циљано и хладнокрвно убија наше мирне грађане, представници ОЕБСА се праве као да се ништа није десило?

Надам се да ћемо овај пут чути од ОЕБСА јасну и недвосмислену осуду злочина који је починила “држава” Украјина против мирног становништва Донбаса”.

Дарја Морозова, опуномоћеник за људска права у ДНР, изразила је саучешће родбини погинулих у Јеленовки:

  • Тим свесно циљаним гранатирањем мирних грађана Републике, држава Украјина је још једном показала своје истинско лице. Ја сам не једном говорила о томе да украјински силовици непрекидно заузимају територију такозване сиве зоне, посежући на најважније право човека – право на живот. Данашња трагедија која је однела живот невиних људи – очигледна је потврда тога. Позивам међународне организације за заштиту људских права да обрате пажњу на злочине званичног Кијева и престану да играју “на један гол”. Ако се не изврши притисак на Украјину онда ће она наставити да нарушава неотуђива права наших грађана која су гарантована међународним конвенцијама. Изражавам дубоко саучешће свима који су изгубили ближње у тој трагедији. Ја нећу дозволити да се забораве невине жртве тог гранатирања.

Изјаву је дао и председник Народног Савета ДНР, стални опуномоћени представник ДНР у тространој Контакт групи на преговорима у Минску, Денис Пушилин:

  • Трагедија у Јеленовки представља вапијуће кршење мирних споразума од стране украјинске армије. Ми смо не једном скретали пажњу СММ ОЕБС, у том смислу и на последњем сусрету Контакт групе, о померању ОСУ у дубину “сиве зоне” у рејону Јеленовке и могућим последицама таквих дејстава. Ми смо молили светску заједницу да утиче на украјинску страну. Међутим, одсуство притиска на Кијев повукло је за собом и четверо погинулих и осам рањених, међу којима је и трудна жена. Намеравамо да тражимо јавну истрагу и кажњавање криваца. Ми нећемо дозволити да се забораве невине жртве овог рата.

Са своје стране штаб АТО оцењује ширење информација о погибији људи на КПП “Јеленовка” под Доњецком као провокацију ополченаца, изјавио је спикер штаба АТО мајор Антон Миронович у интервјуу украјинском издању “ОстроВ”. Према његовим речима, ширење информације о погибији људи на КПП “Јеленовка” може носити провокацијски карактер “са циљем дестабилизације ситуације”.

  • Нама ништа није познато о погибији људи. Да, у 2 сата ноћи они су (ополченци – прим. ред.) отворили ватру из пешадисјког наоружања, са циљем да испровоцирају наше снаге на одговарајућу ватру, – рекао је он, додавши да ОСУ нису населе на провокације и нису отварале ватру.

У својој изјави украјинском журналу “Обозреватељ” стручњак Центра војно-политичких истраживања Константин Машовец отишао је још даље:

  • Гранатирање контролно-пропусног пункта “Јеленовка” близу Доњецка – испланирана је провокација руско-терористичке војске; информација о погинулим може да не одговара стварности.

Према његовим речима, “то је провокација, коју су терористи спремали неколико дана пре тога. Они су благовремено спровели информативну акцију да су наводно на том делу јединице ОСУ замењене националистичким формацијама и да се они наводно спремају да гађају мирне грађане”.

Цинизам украјинског стручњака нема граница – Машовец је изјавио да информације о погинулим траже потврду. Он не искључује да су уместо тела на фотографијама могле бити лутке.

Истовремено, локални житељи имају другачије мишљење.

  • Ноћу у 2. 40… 4 пута… гађали су не из далека…. Или Химки, или Тарамчук… То је Украјина. “Европа” – прича о околностима ноћног гранатирања жена која живи у Јеленовки.
  • Ми знамо, ми смо слушали гранатирање, ми слушамо звук тих мина и ми знамо откуда су оне долетеле. За две године накупило се доста искуства… Ја са сигурношћу изјављујем: гађала је украјинска армија – узбуђени су локални житељи.

Материјал специјално за ФСК припремио Игор Коровјаковски


Извор: Фонд стратешке културе