ЧЕРНОБИЉ: СЕЋАЊЕ НА ЕВАКУАЦИЈУ ГРАДА ПРИПЈАТ (ВИДЕО, ФОТО)

Пре 30 година, 27 априла 1986 избрисан је са свих географских карти, до тада најмлађи, најлепши и најуспешнији град бившег СССР-а Припјат.

pripjat evakuacija 2

Дан пре тога на 2.5 километара од града експлодирао је 4 реактор нуклеарне електране Чернобил и за само 24 сата у граду је била смртоносна доза радијације.

У 13:10 мск у граду су запиштале сирене и преко градског радија, спикерка Нина Мељник саопштила је становништву наредбу о евакуацији.

Од 14 до 17 уз помоћ 1200 аутобуса евакуисано је свих 47000 становника и од тада град је пуст.

Скоро 20 година град је био практично музејски нетакнут намештај по становима стајао је како је остављен тог давног априла. Међутим задњих 10  година «европеизација» Украјине је стигла и тамо па је скоро све опљачкано.

На видео снимку виде се кадрови града из 26 и 27 априла,људи по групама испред зграда који чекају аутобусе за евакуацију, милицију која мери дозу радијације, а на камери се на моменте види одсјај од радијације који доказује да је зрачење било огромно. Аутор снимка Михаил Назаренко умро је 1993 године.

 

pripjat evakuacija 3

Наредба о евакуацији Припјата:

«Пажња пажња! Уважени другови! Градски савет народних посланика саопштава да је због несреће на нуклеарној електрани Чернобил у граду Припјат повећана доза радијације. Партијски и совјетски органи, војне јединице предузимају све неопходне мере. Међутим због безбедности људи, и у првом реду деце неопходно је провести привремену евакуацију града у оближња насеља Кијевске области. Због тога испред сваке зграде данас, 27 априла, с почетком у 14:00 часова, биће постављени аутобуси, које ће спроводити радници милиције и представници градског комитета. Препорука, са собом понесите само најосновније ствари и за сваки случај храну. Руководиоци предузећа одредиће круг радника који ће остати на својим местима ради обезбеђења нормалног фунционисања града. За време привремене евакуације ваше станове чуваће радници милиције. Другови привремено остављате свој свакодневни живот. Не заборавите затворити прозоре, искључити гасне и електричне уређаје, затворити воду. Молим за мир, организованост и ред приликом спровођења привремене евакуације».

 

pripjat evakuacija


Извор: Новински фронт