Међу стотине убијених Срба на Косову и Метохији после 1999. године су и Косовски новомученици отац Харитон и отац Стефан

Приредио Зоран Влашковић

На Косову и Метохији су 1999. године мученичком смрћу страдала два монаха – отац Харитон из  манастира светих Арханђела код Призрена  и отац Стефан из манастира Будисавци код Клине

Осликани на фрескама, отац Харитон и отац Стефан

Осликани на фрескама, отац Харитон и отац Стефан

Међу стотину убијених Срба после јуна 1999. године  на Косову и Метохији , пред очима међународне војне и цивилне мисије, су и два монаха, отац Харитон из манастира Светих Арханђела код Призрена и отац Стефан из манастира Будисавци код Клине.

Монах Харитон, новомученик косовски, пострадао је од албанских терориста у Призрену 15. јуна, а његово обезглављено тело закопано је  у месту Тусус на периферији Призрена, пронађено је августа 2000. године.

Харитоново тело данас почива у црноречкој земљи свега пар метара од његове некадашње келије крај манастира Црна Река. То је и први гроб у црноречком манастиру од његовог оснивања. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Артемија написана је и књига „Харитон новомученик црноречки“ у манастиру Црна Река 2009. године.

Детаљи око страдања оца Харитона у Призрену још се незнају  а један његов сабрат из манастира Свети Арханђели  каже  : – Почекавши га више сати не би ли се вратио тог 15. јуна 1999. године , предвече чусмо неку „од уста до уста“ причу да је један немачки новинар снимио како га „руља чупа из возила“, али до дана данашњег та прича је остала само на томе.

Отац Харитон [640x480]

Новомученик о.Харитон

Једино што се може на основу искуственог саживота са оцем  Харитоном претпоставити је следеће наставља  Харитонов  сабрат :

– Да су му тражили да им преда манастирски ауто он то добровољно по цену живота не би дао, а камо ли да му неко у веру православну дира, и још, докле је год могао да говори он им је дубоко верујем потпуно смирено говорио да они само раде свој посао, дубоко жалећи због њих што су такви !

Манастир Будисавци

Манастир Будисавци

О страдању оца  Стефана, јеромонаха из манастира Будисавци близу Клине, још се ништа незна ! Његово тело ни после 15 година од  лета 1999. године није пронађено.  Поуздано се зна  да је отет 19. јула 1999.године . и од тада се не зна ништа о њему. По непотврђеним информацијама са албанске стране он је убијен, а тело му је бачено у напуштен бунар и прекривено лешинама животиња.

Још није пронађен - Отац Стефан из манастира Будисавци

Још није пронађен – Отац Стефан из манастира Будисавци

Зна се да су Јеромонаха Стефана, духовника сестринства Пећке Патријаршије који је био на послушању у манастиру Будисавци, Албанци ухватили између Истока и Ђураковца када је ишао у продавницу у набавку. Тукли су га до смрти, а затим по причању бацили у бунар проте Андрије Поповића, мученика из II Светског рата са још неколико Срба. Његово тело још увек није пронађено.

Косовски новомученици отац Харитон и отац Стефан су и, нажалост, најбољи сведоци истине  српског страдања  на овим просторима после насилног прогона  у историји највеће сеобе са Косова и Метохије , више од 250.000 Срба и других неалбанаца  1999. године.

Отац Стефан је у манастир Преображења Христовог у Будисавцима дошао 1997. године након упокојења оца Серафима, дотадашњег игумана манастира. Тада је имао 33 године.

У овом моменту на Косову и Метохији се трага за 525 киднапованих и несталих Срба  и других неалбанаца, међу којима је и отац Стефан.