„Тероризам потиче из Европе, Париза, Лондона…“

Џихадисти долазе у Сирију уз сагласност и подршку обавештајних служби европских земаља, рекао је сиријски амбасадор при УН Башар Џафари.

DAEŠ Sirija

ДАЕШ терористи у Сирији

Према његовим речима, Европа омогућава пролаз терористима са држављанством неке од чланица Европске уније до Сирије и Ирака, уз напомену да су европске владе одговорне за сваког терористу који у Сирију дође из Европе.

“Данас имамо нови феномен, имамо европски тероризам. Они су раније говорили о арапском и исламистичком тероризму… Данас смо ми жртве европског тероризма, оног који потиче из Брисела, Париза, Лондона, Шпаније, Немачке, Италије…“, рекао је Џафари за Јуроњуз.

Лидер тима сиријске власти у преговорима о примирју додао је и да је тешко веровати да терориста који напусти Париз, Лондон, Брисел или Бостон, Аустралију и дође у Сирију може то да уради без визе и пасоша, кроз десетак земаља и границе Турске и Сирије, односно Сирије и Јордана.

“Тешко да терориста то може да уради без обавештајних служби које надзиру те операције. Претњом терористима да ће их оставити без држављанства Европа заправо охрабрује терористе да остану у Сирији и да се не враћају у Европи“, навео је Џафари.

Додаје и да ако европске државе заиста желе да спрече терористе да нападну Сирију и Ирак онда би им забраниле пролазак, а потом је говорио и о интервенцији Русије у Сирији, као и о улози Хезболаха и Ирана.

“Свака сила, држава или званичник који нам помажу да се боримо против тероризма на јасан начин и уз координацију са Војском Сирије и Владом Сирије су добродошли. Са друге стране, улога Саудијске Арабије је веома негативна. Они желе да униште сиријску државу, уместо да се нађе решење и примирје“, закључио је Џафари.


Извор: Б92