Нови шамар Приштине Београду: Рампа за српске личне карте

Може ли се с Косова у централну Србију са српским личним картама, главна је тема за све Србе који тамо живе.

Нови шамар Приштине Београду: Рампа за српске личне карте
Јариње / Фото: КМ Новине    

Константним поткусуривањем Београда и Приштине, а увек за рачун Срба с Косова, раздаљина између Митровице и Рашке или Грачанице и Куршумлије је све даља. Посебно када Едита Тахири, дугогодишња мандатарка бриселског процеса у Приштини у доколици поново „утерује“ Србима објашњање да су им српске личне карте безвредно парче папира, па ће морати у гету остати све док не изваде оне с косовским звездицама.

У Београду иста песма: „Срби немају разлога да стрепе.“
– Од Европске уније смо добили уверавања да неће бити дозвољени једнострани акти који за циљ имају и ометање изборног процеса 24. априла. Очекујемо да ће проблем бити решен у уторак на састанку у Бриселу – навела је Канцеларија за Косово и Метохију, коју технички води Марко Ђурић.
Његово уверавање је климаво, имајући у виду да пре неки дан није могао на Косово јер му Приштина није дозволила.

Све обмане Вучића и Дачића
– Било би коректно да наши преговарачи који су представљали Србију у Бриселу кажу шта су све тачно договорили. За мене одлука Приштине није изненађење, само је требало озбиљно схватити најаве које су плод бриселских договора. Нажалост, тешко ми је да признам, али је тако: све што су Едита Тахири и Хашим Тачи најваљивали након сваке рунде преговора у Бриселу се обистињује, што значи да су нас Ивица Дачић и Александар Вучић, заједно са својим тимовима све време обмањивали – каже Звонко Михајловић.

Срби на КиМ, уобручени од Мучибабе до Мердара, прошле године су већ осетили исто тренирање мишића на прелазима и учење појма „селективно пропуштање“.

Овог пута саговорници „Вести“ предлажу Влади Србије да им омогући да промене место боравка, па тако са дневног реда скину ову муку.

– Александар Вучић је потписао ту одредбу бриселског споразума. Да би се кретали Србима који живе на КиМ, потребне су саобраћајне и возачке дозволе, али и личне карте оних које не признају. И ако их не узму, Срби на КиМ неће моћи да остану ту где живе јер ће их власт у Приштини гњавити, кажњавати и протеривати – каже Марко Јакшић, функционер ДСС-а са севера КИМ. Он, иначе, нема косовска документа, али каже да их је извадио већи број његових суграђана од почетка преговора у Бриселу.

(Не)наплаћена подршка
Подршку Тачију и Мустафи у косовском парламенту да буду изабрани на функције Срби су незванично „наплатили“ и формирањем нове општине Прилужје. Договор није постигнут тако давно, а чим је министар локалне самоуправе у косовској влади Љубомир Марић проговорио о томе, Мустафа му је поручио да министри не одлучују о општинама. Толико о договорима.

Захваљујући Београду морали су да их узму. Зато сматрам да кад нас је наш председник ставио у овакав положај, а ми немамо где да се селимо и нећемо да узмемо личне карте сепаратистичке творевине, држава треба да нам омогући да пријавимо пребивалиште у најближим општинама северу КиМ, у Рашкој или Новом Пазару, па да можемо нормално да имамо документа Србије – предлаже Јакшић.

Звонко Михајловић, функционер СРС на КиМ, објашњава да Срби који не желе да се интегришу у косовски систем не могу слободно да се крећу.

– Међу те Србе који немају косовска документа спадамо моја породица и ја. Значи, нећемо моћи слободно да се крећемо, да испуњавамо основне животне потребе. Терају нас да пристанемо на асимилацију или да напустимо КиМ. Уколико држава Србија жели да нас заштити од тога, нека нам омогући пријаву места боравка негде у централној Србији, рецимо, у Врању или Куршумлији – предлаже Михајловић.

 Јелена Петковић