Декларација са Лезвоса

Упркос противљењу доласку папе на Лезвос последњих неколико дана, које су, између осталог, изразили митрополити Глифаде, Пиреја и Калаврита, данас је дошло до сусрета папе Франциска, архиепископа Јеронима и Васељенског патријарха Вартоломеја и потписивања Декларације.Солидарност са грчким народом, који је „упркос својим финансијским потешкоћама, одговорио великодушноћу током кризе“, заједнички је именитељ овог документа.

222

У декларацији коју  су данас потписали у избегличком кампу у Мории на  Лезвосу, тројица верских вођа описали су ситуацију са мигрантима као „најгору хуманитарну кризу од Другог светског рата.“ Такође, позивају  „владе свих земаља да понуде азил и привремени смештај свима  који имају право на то.“

Тројица Примата изражавају дубоку забринутост због трагичне ситуације избеглица, миграната и азиланата који су од зла побегли у Европу. „Изаћи у сусрет избеглицама,“ напомињу, „захтева солидарност, племенитост и хитно активирање ресурса у пракси“.

Такође позивају  међународну заједницу  да се предузмe неопходне дипломатске, политичке и хуманитарне иницијативе за решавање узрока масовне хуманитарне кризе а тиме и саме кризе, наглашавајући потребу за сарадњом, како на Блиском истоку, тако и у Европи.

У декларацији три Примата позивају политичке лидере да  по сваку цену омогуће појединцима и заједницама, укључујући хришћане Блиског истока  да остану у својим домовима и уживају основно право да живе у миру и сигурности.Они истичу да је неопходна шира међународна сарадња и програм помоћи који ће омогућити поштовање владавине права,  заштите основних људских права и  права мањина,  борбу против трговине људима, елиминацију несигурних рута мигрантима , као што су Егејско и Средоземно море и да је потребно порадити на развоју  безбедног поступка миграције.У њиховој заједничкој декларацији архиепископ, Патријарх и папа моле се  за крај рата и насиља на Блиском истоку, успостављање  праведног и трајног мира, и за „безбедан повратак оних који су присилно напустили своје домове.“

Они позивају, у ствари, верске заједнице да не дискримишући никога, повећају своје напоре у пружању помоћи мигрантима.

Потписивање Заједничке декларације  током посете тројице лидера  Лезвосу,  десило се  на иницијативу  архиепископа Атине и целе Грчке Јеронима , како би се на међународном нивоу  указало  на проблем избеглица у Европи и напоре грчког народа да одговори на избегличку кризу, упркос економској кризи са којом се и сам суочава.

Текст Декларације

Ми, папа Фрања, Васељенски патријарх Вартоломеј и архиепископ Атине и све Грчке Јероним , сусрели  смо се на грчком острву Лезвос да покажемо своју дубоку забринутост због трагичне ситуације избеглица, миграната и азиланата, који стижу у Европу, бежећи од сукоба,  да би сачували своје животе.

Глобална јавност не може да игнорише огромну хуманитарну кризу створену ширењем насиља и оружаних сукоба, прогона и расељавања верских и етничких мањина и протеривање породица из њихових домова, а све у супротности људском достојанству и основним људским правима и слободама.

Трагедија присилне миграције и расељавања утиче на милионе људи, а у суштини је криза човечанства, и на њу је потребно   одговорити  солидарношћу, саосећањем, великодушношћу и непосредним ангажовањем ресурса у пракси.Са Лезбоса, апелујемо на међународну заједницу да храбро реагује у решавању ове огромне хуманитарне кризе и њених узрока а преко дипломатских, политичких и добротворних иницијатива, заједничким напорима како на Блиском истоку, тако и у Европи.

Као лидери наших црква, изражавамо нашу заједничку жељу за мир и спремност да промовишемо решење конфликта путем дијалога и помирења.

И ако смо већ препознали напоре  да се обезбеди помоћ и нега избеглицама, мигрантима и азилантима, позивамо све политичке лидере да користе сва средства како би се осигурало да појединци и заједнице, укључујући хришћане, остану у својим домовима и уживају основно право да живе у миру и сигурности.

Шири међународни консензус и програм помоћи је хитно потребан, да се одржи владавина закона за заштиту основних људских права у овој неиздрживој ситуацији, да се заштите мањине , заустави трговина људима и кријумчарење и да се елеминишу  небезбедна руте као оне преко Егејског мора и целог Медитерана, као и да се развије безбедни начин пресељења.

На тај начин ћемо бити у позицији да директно помогнемо оним земљама које су укључене,  у сусрет бројним потребама које  муче нашу браћу. Посебно, ми изражавамо нашу солидарност са народом Грчке, који је упркос својим финансијским потешкоћама,  одговорио великодушношћу на ову кризу.

Позивамо  на прекид рата и насиља на Блиском истоку, успостављању праведног и трајног мира, и обезбеђивање безбедног  повратка  онима који су истерани из својих домова.

Тражимо од верских  заједница да интензивирају напоре   у помоћи и заштити избелица  свих религија , и да  кординишу своје активности са цивилним ресурсима.

Докле год постоји потреба, позивамо  све земље да обезбеде привремени азил, да понуде статус избеглица онима који на то имају право, и да интензивирају   напоре како  би у сарадњи са свим људима добре воље обезбедили што хитнији прекид сукоба.

Европа се данас суочава са једном од најозбиљнијих хуманитарних криза од краја Другог светског рата. Да би одговорили на овај озбиљан изазов, апелујемо на све Христове следбенике да се сете речи Господњих: „Јер огладнех, и дасте ми да једем; ожеднех, и напојисте ме; гост бејах, и примисте ме;Го бејах, и оденусте ме; болестан бејах, и обиђосте ме; у тамници бејах, и дођосте к мени.И одговарајући цар рећи ће им: Заиста вам кажем: кад учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте.„(Матеј 25: 35-36, 40).

Што се нас тиче, поштовањем воље Господа нашега Исуса Христа, ми чврсто верујемо, свесрдно и са одлучношћу, да морамо удвостручити наше напоре у промоцији  пуног јединства свих хришћана. Уверени смо да  иницијатива  „помирење (међу хришћанима) подразумева промовисање социјалне правде унутар и међу свим народима … Заједно, ми ћемо испунити  своју дужност, како би понудили имигрантима, избеглицама и азилантима, прихват  у Европи „(Универзална повеља, 2001. година).У одбрани основних људских права избеглица, азиланата и миграната, као и и многих маргинализованих људи у нашим заједницама, циљ нам је да испунимо своју црквену мисију, која је изнад свега.

Наш данашњи  састанак има за циљ да охрабри  и  пружи наду свима онима који траже уточиште и свима онима који их прихватају  и помажу им.

Ово је позив међународној заједници да  заштиту људског живота постави као приоритет на свим нивоима, да подржи политику интеграције међу свим верским заједницама.

Молимо се стално за све оне погођене овом хуманитарном кризом, за све који се налазе у тешкој ситуацији, за нашу хришћанску браћу.

Лезвос, 16. април 2016.године

Извор: Православље живот вечни