Стејт департмент саставио извјештај о поштовању људских права на Косову и признао

Пише Зоран Влашковић

Албанци  и Косово далеко од уређеног друштва и демократије ! 

stejt-departmentАмерички Стејт департмент је објавио извештај  за 2015. годину о поштовању људских права на Косову и Метохији у којем се у старту наводи да је овде присутна ендемска корупција, опструкција парламента, насиље и дискриминација рањивих група становништва и да су то најозбиљнији проблеми када је реч о поштовању људских права на Косову.

Ендемска корупција у косовској влади и приватном сектору као и недовољне казне за дела корупције остају значајан проблем људских права, наводи се у извјештају.

Опструкција парламента, која је понекад била и насилна у периоду од октобра до децембра 2015. године блокирала је, како се каже, слободну дискусију и усвајање закона. Извештај такође указује и да друштвено насиље и дискриминација према припадницима етничких мањина, женама, особама са инвалидитетом, као и припадницима ЛГБТ популације као и да то  представља трећи велики извор забринутости.

Стејт департмент наводи да су проблеми и пријављен лош полицијски третман затвореника, застрашивање медија од стране јавних званичника и криминалних елемената, као и насиље над расељеним особама које желе да се врате у своје домове.