И све у свему… одложите крст на сто, скините мантију

РЕПРЕСИЈА У РПЦ  У ПУНОМ ЗАМАХУ

Пред нама је један од многих примера несебичног исповедништва: свештеник Олег Боровиков, понизни пастир Јужног Сахалина и Курилске eпархије РПЦ МП- Христов добри војник, спреман да се  бори за истину, за спас душа свог стада. Дуго се припремао на овај корак : молитвом и постом ојачао је своју душу да би онда апеловао на стадо да следе његов пример.

profimedia-0270047762 patr_1000x0

Ми смо свесни живота мученика и исповедника вере Христове – њихов живот је у темељу наше цркве. По узору на њих и ми се трудимо да живимо и духовно узрастамо, јер доћи ћа дан дана када ћемо бити позвани да посведочимо да ли су нам подвизи били по узору на њих, онакви за које је Господ обећао венце првих хришћанских мученика.

Дан након што је објавио видео са својим излагањем, на састанку Епархијског савета отворено је исповедио своју веру. Свестан да ће овај иступ довести његову егзистенцију у питање, као и да може бити угрожен и његов живот, не плашећи се ни часа због оног што га после свега чека, храбро се обратио овим речима:

Ђаво има три пипка: За сиромашне комунизам, за верујуће екуменизам и за богате масонерију.
Старац Пајсије Светогорац

Владико! Оци! Дођоше апокалиптична времена за православље!
Прихватали ви то или не, али догађаји од фебруара ове године јасно на то указују. Архијерејски сабор Руске православне цркве, одржан 2-3. фебруар 2016.године у Москви, једногласно је прихватио документ „Односи Православне Цркве с осталим хришћанским светом“. Овај документ је потпуно прожет духом екуменистичке јереси. Скоро свака ставка овог документа садржи очигледно или прикривено признање страшне јереси – екуменизма.
Назив документа подразумева постојање „хришћанског света“ изван Цркве. Христос је подељен?  Никејско-цариградски символ вере је сажетак суштине хришћанске вере који је донет на Првом Никејском сабору 325, а допуњен на Цариградском сабору 381 и каже: „Верујем … у једну Свету саборну и апостолску цркву“. Једна је Црква Христова! Једина Црква је Православна црква! Толико.
Изван Цркве нема хришћана и не може их бити! На то указују сви Свети Оци првог миленијума. И сам Свети Игњатије Брјанчанинов каже: „Ко жели да се придружи Цркви Христовој  може то урадити само кроз Свету Тајну Покајања“. Нема другог начина да постане хришћанин, једноставно нема!

Анализа са теолошке тачке гледишта сваке тачке овог накарадног, јеретичког документа је ван оквира мог данашњег излагања. Све релевантне информације врло лако се могу наћи свуда.

Следеће: Сусрет у Хавани, 12. фебруара ове године, је чисто отпадништво! По први пут у историји Руске православне цркве патријарх Кирил и јеретик, језуита, Франциско масон, који себе назива папом, састали су се да потпишу неформални савез између Православне цркве и Римокатоличке лажне цркве. Без икаквог претеривања, овај чин патријарха представља духовну издају руског православља. Случајности не постоје, тако да и чињеница да Хаванска декларација има 30 тачака је све, само не случајност. Аналогија са 30 сребрњака Јудиних је голим оком видљива.
Укратко, у блиској будућности, може доћи до „евхаристијске заједнице“ са католицима, протестантима, па чак и са представницима других вероисповести. Тако да ће бити реализована сама идеја о „јединственој вери“, што Антихрист само и чека. „Свака жеља да се унесе измена у правила и учење Свете Цркве јесте јерес…хула на Духа Светога која се неће опростити за века. По том путу иду архијереји руске земље и духовство (свештенство, монаштво), и гнев Божији ће их поразити…”, речи су преподобног Серафима Саровског, које се сада обистињују.

Владико! Оци!

Руководећи се 15. правилом Светог Константинопољског (двократног прводругог) Сабора скрећем вам пажњу да ја – Свештеник Олег Боровиков – ограђујући се од јереси екуменизма и Латина – престајем јавно да помињем име патријарха Кирила и обраћам се управитељу и Јужно- Сахалинске  и Курилске eпархије архиепископу Тихону (Доровском) да по узору на епископа Лонгина (Жара),  јавно разјасни своју позицију у односу на горе споменуту јерес.
Неспремност или игнорисање мог захтева да се огласи по основу јеретичког деловања патријарха Кирила, сматраћу прећутним одобравањем његовог деловања и применићу оно што сматрам исправним, поштујући горе наведено правило.

Подигнимо глас у одбрани чистоте Цркве Господа нашег! Амин.

У наставку,  преписка свештеника Олега Борикова и о. ДмитријаНенарокова (види овде) – са више детаља о сусрету овог Исповедника вере Христове са неистомишљеницима

Писмо свештеника Олега Борикова оцу Дмитрију Ненаракову:

Оче, хвала вам за молитвеној подршци!Нисам могао то сам да урадим. У многоме, снагу ми је дао Ваш пример служења Господу . Хвала, брате! Дубок наклон Олги Николајевној (Олга Николајевна Четверикова,руска хришћанска геополитичарка,  види овде ). Када је мој брат (такође свештеник) Георгије   слушао једно од њених предавања, рекао је следеће: „Треба да се чува, њен живот је у опасности“. Нека нам је Господ свима на помоћи. Молите се и даље за мене недостојног!

Сада ћу описати како се све догодило:
Владика је певао „Царе Небесни“. Тада је архијереј све присутне подсетио на прописе. Добио сам реч, уз опаску   да се обратим у што краћој форми, не дуже од 20 минута.
По природи нисам добар говорник, најблаже речено.  У почетку сам тихо говорио, некако затегнуто, недостајале су ми праве речи, али захвалјујући Господу и Вашом молитвама, мој говор је добио на снази, првобитна нелагодност је нестала и наоружан аргументима и чињеницама, одбранио сам свој став, и излагао пола сата.Слава Богу!
Уследили су  покушаји доказивања да нисам у праву.Расправа је трајала скоро читав сат.
Онда је архијереј, у присуству свих рекао: „Оче Олег, одричете ли се својих речи?“

Да будем искрен, речи „одричете ли се “ угризле  су ме за срце и звучало су ми као :„Одричете ли  се Христа?“ Ја сам рекао да не, и да би требали бити више послушни Богу неголи људима. Не! Он је рекао, „Понови то!“ Рекао сам: „Не!“

И све у свему… одложите крст на сто, скините мантију.

Одговор свештеника Дмитрија

Оче! Заиста су се испуниле речи Господа:„А кад вас поведу да вас предају, не брините се унапред шта ћете говорити, нити се припремајте, него што вам се даде у онај час оно говорите; јер нећете ви говорити него Дух Свети.“ (Мк 13,11.).
Овде је – деловање Светога Духа, овде је,  слава Господу. Не могу а да се не сетим смелог говора Светог Петра пред Синедрионом, неуког и простог. А видећи смелост Петрову и Јованову, и знајући да су људи неуки и прости, дивљаху се, а препознаше их и да су били с Исусом. (Дела апостолска 4, 13)

Чини ми се да је ово свети дан у исповедању Вере и треба и други да га славе, јер је дело англела – дан када си положио  велики испит пред Господом, и када си са Њим у најближем заједништву. Стао си у одбрану Господа. Архангел Михаило те је привео себи у војску Верних.
Ако се слажете објавићу информације о овашем храбром чину јер је  ово  најбољи пример исповедника Божје Истине, непромењивости светог поверења у Господа.

Нека све кукавице постану лавови, и сви ми на небеској њиви  који смо лењи, да поново прионемо за духовни раоник.

Свесни смо да ћете бити у немилости неистомишљеника, али само да знате да вам стиже подршка одасвуда. Јављају се људи,  пишу и питају како могу да помогну.

Неизмерно сам поносан на наше пријатељство. Запамти: увек сам са тобом! Нека те укрепе Господ и Пресвета Богородица!
Христос је међу нама!

…Папистичко-протестантски екуменизам са својом псевдоцрквом и својим псевдохришћанством нема излаза из својих смрти и мука без свесрдног покајања пред Богочовеком Господом Христом и Његовом Православном Црквом. …Без покајања и ступања у Истиниту Цркву Христову неприродно је и бесмислено говорити о неком уједињењу „цркава“, о дијалогу љубави и уједињења…
(Православна  Црква и Екуменизам, Ава Јустин)
Извор: Православље живот вечни