Естонска варијанта за Србију

Натовски “Центар за евроатланска истраживања” (ЦЕАС) је забринут: српска омладина се окреће национализму, а такође је против европских интеграција. Јасна ствар, узрок такве појаве лежи у подривачкој делатности руске “меке силе” у Србији која се скрива иза сваког ћошка. Москва је у тој незаштићеној земљи утемељила 110 различитих руских и проруских организација, партија и сајтова, које злоупотребљавају концепцију грађанског друштва са циљем његовог уништења. Управо тако директор ЦЕАС Јелена Милић квалификује делатност српских организација, како би бар мало посумњали у сврсисходност приступања земље Европској Унији.

А Анита Митић, директор Омладинске иницијативе за људска права, изјавила је да је за скоро 20 година рада невладиног сектора са омладином, приметно да је све више младих који праве избор у корист национализма и десничарске реторике. Анита Митић се пожалила да на акцију за подршку Албанцима нико није дошао, а било какав митинг против НАТО пакта окупља “хиљаде и хиљаде”. Услед тога, испоставило се да су погледи младих људи рођених после 1995. године конзервативнији него код њихових родитеља у односу на суседе Албанце, јер су за њих “Албанци главни непријатељи”. И што је ужасно – 77% омладине се залаже за увођење руских закона у Србији.

Српски заштитници људских права су забринути, јер тај тврдоглави народ поново иде погрешним путем. Можда зато што је у Србији било традиционално развијено сточарство и сваки Србин зна да у великим кланицама крава, у линију за клање коза уводи краву. Крава се тамо обрађује за храну, а коза се враћа по нову туру. Очигледно је то знање сурове истине живота натерало Србе да на људска права гледају управо са тачке гледишта обичаја приликом клања животиња.

Уопште, данас ствари са “концепцијама грађанског друштва” у ЕУ уопште не стоје добро. Ових дана Холанђани су такође продемонстрирали да здрави национализам њима није туђ и они хоће да решавају своју судбину без ујки из Брисела.

Наравно, из тога ће мало шта испасти, али бар треба загаламити! Холанђани су загаламили, ујке у Бриселу је заболела глава и та бол се одмах преобратила у ехо у главама службеника ЦЕАС – Холанђани су Србима показали веома ружан пример. Шта да радимо? Јер ако српска омладина пожели да на месту председника Србије види фигуру која макар и из далека подсећа на Владимира Путина, онда ће у ЦЕАС настати тотално умно растројство.

Хтео бих руководству ЕУ и ЦЕАС дати један користан савет: потребно је искористити пример Естоније.Естонија је најпросперитетнија земља од свих земаља бившег СССР-а. она је брзо приступила ЕУ и већина њеног становништва је отпутовало у иностранство да зарађује новац, углавном на санитарним пословима. Већ се прича да су у тој самој Холандији Естонци монополизовали прање улица.Друга половина становништва добија прилоге из иностранства и не дува себи у брк. Истина, сама земља је почела да личи на гробље, јер је тамо мир  и благодат. А ради забаве, загореле “привремене удовице” одмах ту појуре за војницима НАТО пакта. Истина, како причају стручњаци, то не мења слику демографске катастрофе у вези са широко распрострањеним хомосексуализмом и зоофилијом у НАТО армијама, али ће ипак бити веселије. Најважније је да се домаће животиње не смеју пуштати на улицу без присмотре.

Зашто и у Србији не спровести такав експеримент? Примити земљу у ЕУ без глупог одуговлачења, отворити границе, финансирати европски програм изградње тоалета за обезбеђење посла српским гастарбајтерима. Тада ће се проблем решити сам по себи. Млада половина становништва јурнуће по зараду у ЕУ, а старија ће чувати прасиће од војника НАТО пакта. Мир, спокој, просперитет.

Једини проблем је – отпада неопходност за ЦЕАС. Но, на крају крајева, мора се нешто и жртвовати. Некада је то нешто веома-веома скупо за нацију.

Извор: Фонд стратешке културе