Покрајински одбор ДСС за Косово и Метохију – Саопшење за јавност

Patrijarh Kiril i Tomislav NikolićПокрајински одбор Демократске странке Србије поздравља одликовање председника Републике Србије које је добио од руског патријарха Кирила за свој допринос јединству православних народа. Добро је што председник Србије поседује ово високо признање добијено од Руске православне цркве, али остаје горак утисак, да онде где је председник требао и могао да учврсти јединство, а то је Српска православна црква, Томислав Николић је заказао.

Наиме, има томе неколико година како је преосвећени владика Артемије са више од 120 монаха и монахиња прогнан из Епархије рашко-призренске. Српски манастири су због тога данас полупразни што је много утицало да се смањи српски отпор настајању још једне албанске државе на Балкану. Занимљиво је да је смену владике Артемија и његов прогон са Косова и Метохије четири месеца раније најавио и командант НАТО базе из Бондстила, амерички пуковник Џефри Литен, на састанку КФОР-а у Пећи. Разлог томе је борба владике Артемије против устројства самопроглашене републике Косово.

Ова подела у Српској православној цркви само иде у корист онима који се боре за независно Косова, а то су пре свега Брисел, Вашингтон и сепаратистичка власт у Приштини, јер се на тај начин много лакше реализују сецесионистичи захтеви сепаратиста.

ep. artemijeПокрајински одбор Демократске странке Србије сматра да актуелни председник Србије мора да покуша да поврати раније јединство, како у Епархији рашко-призренској тако и у целој Српској православној цркви, јер не треба заборавити да би се слогом и договором скоро 150 монаха и моњахиња вратило са владиком Артемијем на просторе Епархије рашко-призренске. То би у многоме охрабило и повратак многих Срба који су од `99. године у континуитету напуштали простор Косова и Метохије. Нашим непријатељима би тиме показали да се Србија није одрекла Косова и Метохије, јер се српски народ и његови духовници на њега враћају.

Задатак председника Србије јесте да ствара јединство и међу народом и међу верницима а оно је пре свега најпотребније у јужној српској покрајини нападнутој од стране Запада и њихових миљеника албанских сепаратиста.

Покрајински одбор Демократске странке Србије зато и сматра да би председник оправдао високо одликовање мора пре свега у свом доворишту, а то су српска држава и српска црква, створи слогу неопходну у одбрани угрожених националних и државних интереса.

 

У Косовској Митровици
09.04.2016. године

Председник покрајинског одбора
Демократске странке Србије
др Ненад Којић