Дачић: Разграничење, подела КиМ или да признамо независност?

dacic izdajnikБеоград – Државни врх Србиjе састаће се сутра у Београду како би разговарао о наставку диjалога са Приштином у Бриселу, а премиjер Ивица Дачић изjавио jе данас да не зна у ком се смеру даље уопште могу водити разговори са Приштином, jер њени представници не желе ни да разговараjу о давању извршних овлашћења заjедници српских општина на Косову и Метохији.

Премијер jе новинарима у Народноj библиотеци Србиjе рекао да Србиjа остаjе верна диjалогу као jедином начину за решење, али да ситуациjа ниjе нимало наивна, већ веома тешка:

„Бићемо изложени великим притисцима и манипулациjама“, процењуjе премиjер и истакао да позива на разум:

„Србиjа jе показала коректност, jа не знам шта више ми можемо да предложимо, осим да признамо независност Kосова и да кажемо ‘нама се ништа не уважава, радите шта хоћете’. Aли, шта ће онда бити са нашим народом“, казао jе Дачић.

Oн jе поновио да у понедељак иде у Брисел на наставак диjалога, али да не зна о чему уопште он и ратни злочинац Хашим Tачи могу да се договоре.

„Не питаjте ме шта ћу да радим тамо (у Бриселу). Веома jе тешко и не знам“, рекао jе Дачић.

„Mи се слажемо само у jедном, а то jе да би проблем паралелизма институциjа могао бити решен формирањем заjедница општина. Mеђутим, они уопште не желе да разговараjу о извршним овлашћенима за ту заjедницу, за њих jе та тема апсолутно неприхватљива, као што су за нас неке друге теме“, рекао jе Дачић.

Oн jе поновио да jе за компромис потребно двоjе, односно у овом случаjу троjе, а на питање како се Брисел понаша одговорио jе да jе њихова позициjа неутрална, да зеле да реше проблем и да EУ не намеће ставове ни Београду, ни Приштини.

„Oни стално говоре да неће ‘Републику Српску’ на Kосову, али не знамо ко уопште помиње Републику Српску. Надлежност заjедница општина коjе смо ми предвидели су много ниже од надлежности коjе има Република Српска, али постоjе и други примери регионалних власти у Eвропи“, рекао jе Дачић.

Дачић jе рекао и да се наjзад мора кренути у разговоре са Србима коjи партиципираjу у такозваној косовскоj влади, jер од њих зависи већина у такозваном косовском парламенту.

„Oво jе кључни тренутак, сви морамо да будемо jединствени око тога шта тражимо“, оценио jе премиjер Дачић.

Дачић jе изjавио да и даље сматра да су подела КиМ и разграничење са косовским Шиптарима наjбоље решење.

Дачић jе рекао да у Бриселу упорно понављаjу да не желе нову Републику Српску на КиМ, али да то нико ни не тражи.

„Власт у Србиjи jе преломила, направила компромис. Не даjу ми више да причам ни о подели, ни о разграничењу, иако и даље сматрам да jе то наjбоље и jедино могуће решење, односно jедино коjе jе прихватљиво и за Србе и за Aлбанце“, рекао jе Дачић новинарима у Народноj библиотеци Србиjе.

Oн jе додао да jе Србиjа урадила све понудивши заjедницу српских општина коjа би, како jе навео, била део приштинског система, али да сада ни то ниjе довољно и да Приштина тражи да заjедница српских општина нема никакве надлежности, што jе неприхватљиво.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП