Србин кажњен јер је прегажен!

Велимир Антић задобио тешке повреде јер га, док је он возио бицикл, ударио колима глувонеми возач Албанац, а потом је проглашен кривим и изречена му је казна од 150 евра.

А. Чукић
Мора да плати 150 евра: Велимир Антић
Трагична је, невероватна и слепа правда на Косову. Велимир Антић, 60-годишњак из села Горњи Ливоч у општини Гњилане проглашен је кривим, јер га је ударио колима отпозади глувонеми возач. Основни суд у том граду, у којем више нема Срба, сматра да је Велимир угрозио безбедност у саобраћају док је покушавао да пређе бициклом на другу страну пута, а на њега налетело возило које се, према полицијском увиђају, кретало далеко већом брзином од дозвољене.

Зато је Велимиру суд одрезао казну од 150 евра, а ако је не плати иде у затвор. Сходно стицају околности, а очигледно и намери, пресуда је донета без његовог присуства и изјаве, па је вешто избегнуто да се помене да су Антићу у Ургентном центру у Нишу констатоване тешке телесне повреде: преломљена четири ребра и пробијена плућна марамица уз обилна унутрашња крварења.

– Каква је то правда? Нису ме ни позвали на суд, да ме виде, да ме питају шта је и како је било. Изјаву ми је полиција узела у гњиланској болници, где сам се тек освестио, и то је све. Возача који ме је за цео живот упропастио више никада нисам видео, и сада сам ја крив. Или да платим или да се казна замени принудним радом. А како овакав да радим? Ништа од овога не би било да нисмо Срби – каже Велибор Антић.

Кобног дана је кренуо у надницу у воћњак, који се налази крај пута на деоници Гњилане-Приштина.
– Кренуо сам бициклом и таман када сам изашао на пут, ударио ме је ауто и бацио пред себе. Више ништа нисам знао. Следећег чега се сећам јесте да су ме у болници у Гњилану питали да ли знам албански. Дали су ми инфузију и рекли да морам хитно даље у болницу у Приштину, али да ето, немају возило да ме пребаце. Син ме је преузео на сопствену одговорност и одвео код српских лекара у Грачаницу, а затим хитно у Ниш. Повраћао сам све време пута – присећа се Велимир Антић.

Док су лекари у Нишу спасавали повређеног, гњиланска полиција је сама покренула процес код јавног тужиоца.

– На основу полицијског записника покренут је поступак, али су многе чињенице измењене. Између осталог, извештај полиције наводи да је возило које је ударило мог оца имало швајцарске регистарске таблице, док се у пресуди суда наводе потпуно друге – косовске. Пресуда је написана на неразумљивом српском језику, тако да нико није мого да нам је растумачи – додаје његов син Бојан Антић.

Додуше, иста казна – од 150 евра – изречена је и возачу аутомобила, Решату Сејдијуу (39) из Гњилана. Основно јавно тужилаштво инсистирало је да се обојица криви, јер у том случају није потребна судска расправа, и најлакши је начин да се процес заврши без пуно буке.

– Возач који је ударио мог оца је глувонем. Али, његов брат држи највећу ауто-школу, а сви знају да су власници ауто-школа увек добри са саобраћајном полицијом, па да би се заташкао цео случај, што њима највише одговара, пронађено је ово решење. Обојици казна, и случај се затвара – додаје Бојан Антић, иначе новинар у РТВ Пулс у Шилову. С обзиром на професију и образовање, знао је на која врата да покуца, и где даље да се жали, а на питање шта је са оним Србима који немају кога да их посаветује, само је слегао раменима.

– Потпуно сам утепан, не могу да радим, а живим од минималца. И даље ме боли десна рука, од удара не могу да је савијем. Ноћу не могу да спавам. На сву муку поломила ми се и два зуба. Кажем ја то доктору, а они ми одговара – добро да си остао жив, за зубе није битно – закључује Велимир.

Слепа правда
Није први пут да суд у Гњилану доноси крање дискутабилне одлуке у процесима између Албанаца и Срба. Недавно је казна од 50 евра или три дана затвора изречена старици из Паралова Перси Стојковић због ремећења јавног реда и мира. Крива је јер је истерала комшијску стоку из своје баште.
– И она није једина. Нападачи који су дечака изболи ножем у Клокоту, који је исто био животно урожен, осуђени су само на шест месеци затвора. Када је у Горњем Кусцу група албанских дечака напала групу српских, и ножем повређен младић и сломљена му вилица, починилац је кажњен условно – појашњава Бојан Антић.

Извор: Вести-онлајн