ПРИЗНАВАЊЕ школских и факултетских диплома стечених у Приштини од сутра би требало да почне у целој Србији, а исто ће важити и за српске дипломе у Приштини. Ово је јуче најавила саветница косовске министарке за дијалог са Србијом Арјета Ређај. У Канцеларији за Косово и Метохију „Новостима“ је потврђено да примена споразума о дипломама из 2011. године почиње, али да би то требало да буде 4. априла, на Дан студената Србије.

У Канцеларији кажу да је ово питање изузетно важно, јер се највише тиче српског становништва на КиМ, коме је признање диплома неопходно за запослење у институцијама у покрајини.

Иако споразум ступа на снагу сутра и остављен је рок од три месеца да дипломе које су „на чекању“ буду верификоване, још не постоје процедуре према којима ће то да буде урађено. Србија, сазнајемо, тек треба да утврди правила према којима ће се дипломе основних и средњих школа признавати, а за факултете постоји утврђена процедура и до сада је нострификовано неколико десетина исправа. За то је задужен ЕНИК/НАРИК центар при Министарству просвете. Приштина за пет година, од када је постигнут први споразум, није признала ниједну диплому!

НА ЈУГУ НА ЦРНОПримена споразума важна је и због младих са југа Србије, који су се школовали у Приштини и до сада нису имали начин да се са тим дипломама запосле у струци. Многима су дипломе признате на црно, тј. бавили су се оним што су студирали, али без званичних докумената.

– Спровођењем овог споразума из 2011. године требало би да буде омогућено коришћење диплома свих акредитованих установа на територији Републике Србије, укључујући и АП КиМ, за професионалне и академске сврхе – кажу у Канцеларији за КиМ. – Београд и Приштина разменили су листе универзитета и акредитованих програма, а на нашој листи је 18 универзитета, међу којима је и Универзитет у Приштини са седиштем у Косовској Митровици. Надлежне институције ће интензивно пратити прве кораке у примени овог техничког споразума, како би били спречени до сада веома присутни облици дискриминације.

Када је споразум први пут почео да се примењује, договорено је да се дипломе признају међусобно, али уз сертификат Европске асоцијације универзитета. Канцеларија НВО СПАРК у Приштини и Београду била је задужена за издавање ових сертификата. У једном тренутку, канцеларија је затворена, па дипломци физички нису могли да предају захтеве за издавање сертификата. Али, на сајту СПАРК-а постоји и онлајн пријава, као и њихове адресе у Београду, Косовској Митровици и Приштини. И у будућности ће бити потребан међународни сертификат за универзитетска звања, али још се не зна да ли ће се захтевати и за дипломе основних и средњих школа.


Извор: Вечерње новости