Одлаже се почетак рада амбасадора (официра за везу) Београда и Приштине

dejan pavicevic serpaБЕОГРАД – Биће пробијен још један рок да почну са радом официри за везу (амбасадори) између Београда и Приштине, о чему су се у Бриселу договорили Ивица Дачић и ратни злочинац Хашим Тачи, јер није утврђен степен заштите коју ће официри да уживају, пишу данашње „Новости“.

За петак, 1.март, било је „заказано“ да Дејан Павићевић уђе у канцеларију у Приштини, а Љуљзим Пеци у Београду, али се то ни овога пута неће десити, јер, како наводи лист, размена је поново одложена, пошто није утврђен степен заштите коју ће официри да уживају.

Косовски Албанци инсистирају на томе да њихов представник у Београду добије „дипломатски статус“, како би и на тај начин поручили да је реч о „међудржавној размени амбасадора“. Са друге стране, Београд се доследно држи бриселског договора по коме официри за везу функционишу и раде у оквиру мисија ЕУ у Београду и Приштини и немају никаква дипломатска обележја.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је за „Новости“ да официри за везу дефинитивно неће добити никакав дипломатски статус који уживају амбасадори.
„Чињеница је да се мора постићи договор о начину да се официри за везу формално заштите, јер имају деликатну улогу. У тим оквирима смо спремни да разговарамо. Наравно, нема успостављања никаквих дипломатских односа“, рекао је Дачић.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП