Монахиња Нина (Кригина): Савремена мода и виктимност

МОНАХИЊА НИНА КРИГИНА

САВРЕМЕНА МОДА И ВИКТИМНОСТ

devojka3

Мода је облик стандардизованог понашања, када се човек уводи у неки образац. Мода има разне задатке. Један од њених задатака је изазивање психолошке реакције. Али мода је такође и начин да се привуче пажња на себе. Какву опасност представља савремена мода? Какву замку она крије?

Mноге девојке се труде да се облаче модерно, покушавајући да буду “на нивоу“, труде се да личе на моделе са насловница часописа. Оне не разумеју увек зашто на улици почињу да им се дешавају нежељени и непријатни догађаји. Ради се о томе да постоји неколико стилова спољашњег изгледа. Један од њих је стил жене – вампира (фаталне жене). Такве жене се труде да се обуку тако да одмах оборе мушкарце, једним ударцем. Ако се сетите филма „Девојке“, тамо је девојка Тосја занесено говорила о томе да „мушкарци падају пред њеним ногама као снопље“.

Такве жене приморавају мушкарце да као побеђени падају после једног погледа на њих. Сва савремена мода је практично на то и усмерена. Женска мода је изграђена на „сексуалним сигналима“: полупровидна одећа, дубоки разрези (шлицеви) (понекад се не може схватити је ли то сукња или само један разрез), немогући деколтеи… када су руж и уопште шминка тако нападне боје, да је немогуће не окренути се. То су све видљиви мамци!

Оне вас приморавају да се окренете и обратите пажњу на њих. То је особеност човековог доживљаја. Видевши такву реакцију, девојка почиње да мисли: „Ох, упалило је! Значи, тако и треба. Погледајте, значи, ја сам права жена! Немогуће је проћи поред мене! Сви се окрећу“. Она још не схвата да иза тог маскирања стоји други смисао.

У психологији се општење дели на два типа: вербални и невербални (који се врши уз помоћ спољашњости, мимике, пантомиме, интонације). Тако да на нивоу речи ми можемо да саопштавамо једну информацију, а да на други начин дајемо дасвим другу информацију.

Када се девојка облачи нападно и изазовно, ако је она сва у сексуалним сигналима и таква излази међу људе, она даје о себи савршено јасну информацију. Она као да виче својим изгледом: “Ја имам сексуалне проблеме! Нудим интимне односе!“. Таква вамп жена може бити нашминкана као лутка, али су јој очи уплашене, у њима се види стид. Иако она само покушава да буде као и све друге, да одговара „међународним стандардима“. Прелистала је часописе и тако се нашминкала.

Моја другарица, која је сада отишла за Аустралију, спадала је у тај тип жена и облачила се веома нападно. Више пута је долазила код мене са жалбом да јој је немогуће да изађе у град, да младићи скачу на њу. Ствар је у томе, што је она хтела да ступи брак са својим момком и нису јој била потребна додатна познанства. Али она је на невербалном нивоу саопштавала о себи сасвим другу информацију. Управо су због тога њој прилазили мушкарци и нудили јој познанство са одређеним циљем. На њихове игре моја другарица је одговарала у веома одсечном тону, одбијала их и била безобразна са њима. У таквој ситуацији, по правилу, мушка сујета је повређена и они почињу да мисле: „Она сматра да је ја нисам достојан“. И као одговор, они почињу да је нападају и вређају.

Ја сам јој објаснила да је неопходно да почне од себе, да промени свој спољашњи изглед. Говорила сам јој: “Ти као да нудиш себе преко своје одеће!“. Разумљиво је да су часописи који нуде такву одећу заинтересовани за продају, њима за рекламу плаћају новац. Али на то је моја другарица рекла: „Нећу да будем бела врана!“. На крају се све завршило јако тешко за њу…

У психологији постоји нарочити израз „виктимност“(склоност човека да буде жртва у односима, од енглеске речи victim).

Први који су почели да се баве оваквим истраживањем су група под руководством Џејмса О’ Нила. Они су вршили истраживање међу људима који су говорили о својој несрећи. “Ја ништа лоше никоме нисам учинио. Зашто ме сви нападају?“. Када су почели да проучавају те људе, испало је да се они разликују од других. Ти људи на нивоу речи говоре једно, а на нивоу формирања спољашњег изгледа саопштавају нешто сасвим друго.

Наша савремена мода формира виктимне људе. Људе које средина  не схвата, који имају проблем са средином. Ово нарочито говорим за девојке и жене, које више воле да буду “фаталне“. Овде је потребно наћи златну средину и схватити да лепо не значи вулгарно. Сећам се да ми је један странац приликом школовања у Москви рекао да у Москви има много лепих жена које су одевене као проститутке.

Врло често нас на то наводи и реклама. Једно време су на телевизији пуштали рекламни спот. У том споту жена се вози на бициклу, зауставља се аутомобил, она прелази у аутомобил у коме се налазе младићи. Ако се често пушта реклама, она појачава женско мишљење. Жена почиње да размишља: “А шта ако је то принц ? А шта ако ми се посрећи? И уопште, какве везе има да ли је жена за воланом или је то мушкарац“.

Када су психолози почели да истражују узроке силовања, дошли су до тога да је један од узрока провокативно понашање жене. Она може у провокативној одећи шетати увече или сести у ауто са непознатим људима. То јест, она сама врло лако улази у ту опасну ситуацију.

Када говоримо да су мушкарци овакви и онакви, да се понекад понашају као животиње, морамо се сетити да се мушкарац понаша са женом онако како му она дозвољава да се понаша. Један те исти мушкарац ће се другачије понашати са различитим женама.

После гледања тог спота, видела сам следећу ситуацију. На станици две девојке заустављају аутомобиле. Као резултат њиховог стопирања, зауставио се аутомобил, са чијег прозора су провиривали младићи и позивали девојке да се провозају. После њиховог одбијања уследило је питање: „Шта вам је? Није ваљда да нас се бојите?“. Затим је наступио смех девојака. На крају су селе у ауто и отишле.

Ако се сетимо принципа по коме се мушкарац понаша са девојкама онако како му је дозвољено, овде можемо рећи да су девојке себе јефтино продале. Оне су тако јаке, смеле. Зашто да се такве чувају? Зашто да се освајају? Какво овде може бити самопоштовање и достојанство? Оне саме нуде себе!

Али твоје самопоштовање мора да постоји! Постоји и васпитање! Ти мораш о нечему да размишљаш а не само да јуриш кроз живот.

У датој ситуацији девојка даје на знање да она ништа не вреди. Ти момци су, између осталог, такође апсолутно виктимни. Ако они тако лако „налазе“ девојке, у том случају је још нејасно ко ће кога надиграти. Можда су то некакве девојке криминалци. И ако ствар дође до интимних односа, ко зна ко ће у будућности имати проблеме.

Тај проблем виктимности треба просто да се схвати и покуша да се промени. Једна је ствар када жена хоће да буде привлачна. То је потпуно природно, када код ње за то постоји унутрашња жеља. Али у свему треба имати меру. Девојке, ваши сексуални сигнали сведоче о томе да сте ви доступне. Зар сте то хтеле да покажете својим изгледом?

Када сам једном гледала емисију у којој је учествовао наш руски креатор Слава Зајцев, он је говорио веома тешке и циничне речи. Рекао је да лепа жена – манекенка, за њега представља вешалицу. Тако и жена која се брине само за свој изглед постаје вешалица за лепу одећу.

Пре неколико година научници су вршили истраживања и проучавали модел идеалне жене. У том експерименту су учествовали дечаци, младићи и мушкарци који су износили своје мишљење о идеалној жени. Дошли су до тога да сви размишљају о истом. Жена, према  речима мушкараца, мора бити привлачна, паметна (неки су говорили о „доброј саговорници“), женствена. Али зар све то није веома повезано? Важан је не само изглед, већ и духовно стање. Човек се не састоји само из тела. Код њега још постоје и душа и дух. Обратите пажњу на себе, погледајте своје другарице. Када је девојка расположена, лице јој постаје мекше, она сија. Код ње се чак и спољашњост преображава. При лошем расположењу, лице добија други облик, криви се и пред вама је већ друга особа. Обратите пажњу на себе, размислите о будућности. Не треба ићи путем жене-вампира.

Што се тиче младића хоћу да кажем следеће. У своје време су вршили истраживање на тему „Мода и карактер мушкараца и жена“. Овде се појавила још једна функција моде  – компензаторна. Већина мушкараца који велико значење придају моди, по правилу, нису духовно стабилни. Код њих на тај начин долази до компензације унутрашњег света уз помоћ спољашњег. И таква неусклађеност ће се веома брзо пројавити у породичном животу.

То питање је посебно важно за младе девојке које рано ступају у брак. Ти је питаш: „Какав је он?“. А она са уздахом одговара: „Он је тако леп!“.

Зрела жена никада неће тако рећи. За њу овај фактор има другостепено значење.

Извор: Српско-руско удружење православна породица